středa 16. února 2011

Spider-Man (Marvel Knights 1-12)


V následující recenzi se podíváme na přátelského Spider-Mana ze sousedství. Ačkoli patří mezi nejpopulárnější superhrdiny, jeho příběhy bývaly od druhé poloviny devadesátek spíše průměrné. Proto člověka  potěší, když se nějaký pořádný  objeví. Bavit se budeme o příběhu, který vycházel v řadě Mrvel Knights (dospělejší řada Marvelu) pod čísly 1-12. Spider-Mana si vzal do parády Mark Millar a dle mého stvořil jeden z nejlepších příběhů s tímto hrdinou.
                Příběh se odehrává v době Straczynského éry (= v době, v které u nás vychází Spidey od Crwe). a vše začíná pěkně zostra. Spider-Man je uprostřed bitvy s Green Goblinem a po řádné rubačce konečně triumfuje – Osborn je poražen a putuje do vězení. Jenže důvodů k oslavě Peter moc nemá – za pár dní se z telefonátu neznámého muže dozví, že teta May byla unesena. Spidey se začíná psychicky hroutit a hledá pomoc kde se dá (u Avengers, u šéfa podsvětí Owla, u X-Menů a dokonce zavítá i za Osbronem do vězení). Týdny plynou, únosce mlčí a situace se stává stále zoufalejší. Nemyslete si, že celou dobu sledujeme Spideyho fňukání (jak tomu bylo třeba v One More Day). Pavouček se rozhodně nenudí. Zaplete se do bitvy s Electrem/Vultrem, Jameson vyhlásí odměnu 5 milionů dollarů tomu, kdo odhalí Spideyho totožnost, po městě pobíhá zdrogovaný Doctor Octopus a řeší se problémy s novým Venomem.  Do toho pořád pátrá po své milované tetě… Prosě pořád se něco děje a na čtenáře se valí jedna akce za druhou.
                Jak jste si možná všimli, celá tahle sérii má 12 sešitů, což z ní dělá pořádný špalek (obvyklá délka bývá cca 6 sešitů) – kniha má přes 300 stran. Millar dělí příběh na tři čtyřsešitové části  - Down Among the Dead Man, Venomous a The Last Stand. První víceméně popisuje události zmíněné výše – boj s Goblinem, únos atp. Končí poté velkou bitvou s Electrem a Vulturem, kdy Spidey končí v nemocnici a od smrti ho zachrání jen zásah staré známe. Druhá část Venomous je pro Marvel universe docela klíčová. Jak už název napovídá, děj se bude točit kolem Venoma. Eddie Brock má rakovinu a zbývá mu šest týdnů života. V kině zrovna viděl Umučení Krista a rozhodl se kát se za své hříchy – uspořádá aukci (které se zúčastní většina superpadouchů a šéfu podsvětí), kde draží svého symbionta. Co to má společného s Kristem? Peníze půjdou na charitu ;-).  Nebudu tu spoilovat, stačí říct že nový Venom má jediný cíl – zabít Spider-Mana. =). Poslední část je pak velkolepé akční finále. Konečně se objevuje tajemný únosce„ a odhalí Petrovi krutou pravdu a zároveň jistý ďábelský plán „muže za oponou“.  Na Spideyho čeká důležité rozhodnutí a morální dilema… Všechny tři části vyšly v jedné HC knize pod jménem „Spider-Man“ (krapet podivné, ale budiž) nebo ve třech paperbaccích.
         
      Miller v této knize přichází se silným příběhem. Přináší spoustu klasických padouchů, kteří však nejsou černobílé figury a čtenář chápe jejich motivy. Osborn je ukázkovej psychopat , Elektro nasranej cholerik atp.  Scénáristicky pak pěkně střídá akci a scény z „civilního života“. Vše je vyváženo a nic by člověka nemělo štvát. Millar dává rány motivu tajné identity a koná razantní změny v Spideyho životě. Vzhledem k tomu, že jde o řadu pro dospělejší, docela se tu i umírá (aneb proč by superpadouši měli brát ohled na civily, že?).  Po této sérii Millar Spideyho definitivně opustil, série šla do kytek a skončila tím, že se přejmenovala na Sensational Spider-Man.                 


Pokud bych se měl zmínit o kresbě má ji na starosti Terry Dodson a v pár sešitech Frank Cho. Je vcelku příjemná a osobitá, fajn změna po Romitovy.
Verdikt: Pokud jste Spideyho fanoušci, tenhle příběh by Vám rozhodně neměl ujít. Akce, napětí, klasičtí padouši v novém světle, razantní změny… Millar prostě umí.

9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat