neděle 9. prosince 2012

Marvelovské jedničky - část druhá

Tak už je tady to, čeho jsem se obával - tradičně díky škole nestíhám a jedničky vychází rychleji, než o nich stačím psát. V druhé části se podíváme na Thora, Avengers a A + X a Thunderbolts.




Thor God of Thunder 1


Thor patří k těm postávám, jejichž sólové řady jsem vždycky ignoroval a marvelovský Asgard mě nikdy moc nebral. U nové série severského blonďáka přitáhla mou pozornost jedna věc – Jason Aaron jako scénárista, což je obvykle zárukou kvality. A dle prvních dvou čísel to vypadá, že tomu u Thora nebude jinak.
    
Příběh sledujeme ve třech časových rovinách. První se odehrává roku 830 na Islandu. Thor je ještě mladý arogantní floutek, který není hoden svého Mjolniru a tak je zatím vyzbrojen asgardskou sekerou.  Před čtyřmi dny zlikvidoval kmen ledových obrů a od té doby si užívá pořádnou vikingskou pitku. Orgie naruší až podivný nález hlavy Indiána, kterou z ničeho nic vyplaví moře. Thor všechny šokuje, když prohlásí, že je to hlava jednoho z bohů…
  
Současnost – tady už máme Thora jakého známe z Avengers. Líbilo se mi, že Aaron využívá jeden spíš opomíjený fakt – to že je Thor bůh a jako takový má určité povinnosti. A tak když uslyší modlitbu malé holčičky ze vzdálené planety kterou sužuje sucho, na nic nečeká a vypraví se jí pomoc. Když se pak vyptává, proč se místní nemodlili k vlastním bohům, znepokojí ho odpověď, že tato planeta žádné bohy nemá. Thor se rozhodne přijít celé záhadě na kloub a to co najde se mu vůbec nelíbí… Nechci moc spoilovat, ale vzhledem k faktu že se pětidílný příběh jmenuje „The God Butcher“, uděláte si obrázek sami =).

 Budoucnost. Starý jednooký Thor je posledním asgardským bohem. Celé město je v troskách a nepřátelská armáda podivných kreatur obrovská. S mečem a svým věrným kladivem se Odinson vydává do dost možná své poslední bitvy.

Thor vypadá zatím jako jedna z nejlepších nových řad. První číslo výborně buduje atmosféru, v druhém pak přichází na řadu akce. Uvidíme, jak se na konec všechny tři linky propojí, ale u Aarona nemám strach, že by to zbabral.
4/5
  
Avengers




A máme tu další ze scénáristických škatulat – k psaní Avengers se po Bendisovi dostal Jonathan Hickman, který si udělal jméno hlavně výbornou Fantastic Four/FF. Ani u Avengers není tak úplně nováček, teda u jejich ultimátní verze – Hickman stojí za epickým dvanáctidílným příběhem z nové řady. Jeho výkon na tomto prvním čísle mě ale zatím nepřesvědčil. Hickman má při psaní marvelovských titulů jednu úchylku – neustále musí příběhy tahat na vzdálené planety a míchat do nich spoustu mimozemských ras. A samozřejmě to musí narvat hned do prvního čísla. Zatímco u FF to fungovalo, tady to působí zatím rozpačitě – ale nechci soudit předčasně. Za kresbou stojí pro mě dosud neznámý Jerome Opeña a ta je opravdu parádní. 

Tony Stark je strašně nadšenej údajně revoluční myšlenkou – Avengers musí být větší (jako by nestačilo, že před AvX byl takřka každý, kdo nebyl u X-Menů Avengers) a dokonce budí Steva Rogerse, aby mu to mohl říct. Příběh se vzápětí posune o měsíc do budoucnosti, kdy se na Marsu objevuje nový záporák jménem Ex Nihilo. Jak tak bývá Hickmanovým zvykem, je to nějaká strašně silná kosmická entita a na rudé planetě úspěšně vytvořil fungující ekosystém s vegetací. Zrovna vystřelil vůči zemi evoluční bombu, která ve vteřině mění celou biosféru a přeměnila miliardy lidí v podivné potvory. To se pochopitelně týmu Avengers nelíbí a tak letí ve složení Cap, Iron Man, Hulk, Black Widow a Hawkeye (nepřipomíná vám to něco?) nakopat záporakovi zadek. Jenže trošku přecenili své síly a Nihilo je se svými poskoky hravě porazí. Zbídačeného Captaina Americu pak posílá v hořícím Quinjetu zpátky na Zem jako signál pro všechny ostatní hrdiny. Když se Cap probudí z kómatu, rozhodne se realizovat Tonyho myšlenku ze začátku sešitu – probudit svět. Dát signál všem hrdinům a za úsvitu je svolat k velkému boji. Jednostránkovým panelem, kde se za Rogersem srocují hrdinové první číslo končí.

Já nevím, ale celá ta strašně revoluční myšlenka se svoláním všech hrdinů na mě působí strašně kýčovitě. Navíc mám pocit, že přesně něco takového udělal Kurt Busiek ve svém prvním čísle (viz Avengers Do Boje! Kteří vyšli u nás). Taky nechápu, kde se najednou vzalo ono filmové složení. Prostě ne, tohle zatím nefunguje. Kdyby tam byla jen ta dějová linka s kosmickým padouchem, bavilo by mě to víc. A na variant coveru je gangnam style =(.
2/5

A + X



Četli jste Avengers vs. X-Men? Pokud ano, tak určitě víte, že v rámci tohoto megaeventu vycházela řada AvX, kde si vždy dva členové X-Menů a Avengers dávali na budku. A protože se teďkom mají všichni strašně rádi, v řadě A + X si budou dávat týmovky. V každém čísle najdeme dva příběhy, a jelikož každý tvoří jiný scénárista/kreslíř, je sérii obtížné hodnotit jako celek. Zatím jsou venku dvě čísla a působí docela průměrně. Zhodnoťme alespoň to první.

Příběh 1: Captain America + Cable – píše spider-manovský Dan Slott
Tohle mě bavilo. Příběh se odehrává uprostřed druhé světové války a Cap s Buckym mají za úkol zničit nacistickou zbraň sestrojovanou novým Hitlerovým zázračným vědcem Atticusem Traskem (modří už vědí). Na místě pak zjišťují, že jde o obřího Sentinela. Moment překvapení naruší Cable – ukáže se, že Trask přišel z budoucnosti a chce zničit mutanstvo ještě v plenkách.
Fajn akce, pár hlášek, na krátký příběh to ušlo – 3/5.

Příběh 2: Wolverine + Hulk – píše „dosral jsem Ultimates 3“ Jeph Loeb
Docela se divím tomu, že si Loeb vybral tuhle provařenou dvojici, původně jsem měl pocit, že to má jít o týmovky postav, které se spolu skoro neobjevují (ale vzhledem k faktu, že Wolverine je taková attention whore a sere se do skoro každé série, asi na výběr moc nebylo). Příběh je děsná debilita – do Avengers Tower přicestuje z budoucnosti Wolverine s Hulkem a pustí se do souboje se současným Wolverinem a Hulkem. Po chvilce je Hulk vyhodí z okna a dvojka se vrátí zpátky, odkud přišla.
1/5

Pokud to zprůměrujeme, tak si první číslo vysloužilo známku
2/5
  
X-Men Legacy


Omlouvám se všem x-mením fanouškům, ale tuhle věc jsem nedokázal dočíst do konce. Celé se to točí asi kolem Xavierova syna, je tam hromada robotů, nějaké divné civilizace a nebýt toho, že se tam na jedné stránce objeví Kitty Pride, nijak bych to s X-Meny nespojoval. Neříkám, že je to špatné, jen to není nic pro mě.
 Nehodnoceno


Thunderbolts

Vzhledem k názvu stránek je vám asi jasné, kterou z nových řad jsem napjatě očekával (a dokonce si i koupil první číslo =D) – ano, Thunderbolts. Věru zatím nevím co si o tom myslet, neboť to s původními Thunderbolts nemá VŮBEC nic společného - nenajdeme tu jedinou postavu z předchozího týmu. Když jsem tohle nelibě zkousnul, začalo se to jevit docela slušně – respektivě složení týmu je rozhodně zajímavější než u všech těch Avengers titulů – Red Hulk, Punisher, Elektra, Deadpool a Venom – tedy postavy, které byly vždy spíš sóloví hráči. A proč se to teda jmenuje Thunderbolts? Protože týmu velí Red Hulk, v civilu generál „Thunderbolt“ Ross. Bravo Marvele X.x

Píše to Daniel Way (Wolverine Origins, Deadpool) a kreslí Steve Dillon (Punisher, Preacher) a první číslo je otřesný. Fakt jsem chtěl tomuto titulu v rámci hodnocení nadržovat, ale nejde to – takhle prostě první číslo NEMÁ vypadat. Ačkoli to má být o týmu, sledujeme prakticky jen rozhovor Punishera s generálem Rossem. Punisher je svázanej ve skladu a Ross rozeslal jeho lokaci všem newyorským gangům – buď vstoupí do týmu, nebo ho tu nechá. A dementní dialog mezi nimi se táhne celým sešitem. Do toho vždy probleskne dvoustrana, kdy Ross osloví někoho z výše uvedené sestavy (a ten někdo přitom zrovna zabíjí lidi) –  tyto dvoustrany mají absolutně nulovou informační hodnotu, nijak potencionálním novým čtenářům ty postavy nepřiblíží a akorát ukazují, že všichni jsou strašně drsní a umí zabíjet.

Krásný příklad toho, jak nemá vypadat první číslo.
 1/5

EDIT: 10.12 - U Avengers jsem byl až moc kritický

Žádné komentáře:

Okomentovat