pátek 4. ledna 2013

Spider-Man: Konec jedné éry



The Amazing Spider-Man: Dying Wish

Varování: Následující článek obsahuje spoilery! Čtěte na vlastní nebezpečí.



Tak nám zabili Spider-Mana… Teda ne tak úplně. Zabili Petera Parkera. Vlastně jen jeho vědomí a ve skutečnosti umřel Doctor Octopus. Teda jen jeho tělesná schránka. Zní to chaoticky, co? Po vydání Amazing Spider-Mana #700 se s pochybnými zprávami o Petrově konci doslova roztrhl pytel. Chcete vědět, co že se teda vlastně stalo a jak k tomu došlo? Čtěte.




Celý příběh Spider-Manova konce se jmenuje Dying Wish (Poslední přání) a najdete ho v číslech 698-700 série The Amazing Spider-Man. Umírající Doctor Octopus, kterému zbývá pár dnů života, se probírá z kómatu a neustále opakuje dvě slova: Peter Parker. Netrvá dlouho a Spidey je zalarmován, ať se okamžitě dostaví do Raftu. Poté co ho Captain America seznámí se situací, rozhodne se splnit poslední přání svého úhlavního nepřítele (alespoň ve Slottově runu) a strávit s ním chvilku o samotě. Doc Ock má však v rukávu poslední trumf a přátelské poplkání nad vzájemnými souboji bylo to poslední, o co mu šlo. Ve zlomku sekundy si prohodí vědomí... a Peter Parker je najednou uvězněn ve starém umírajícím těle napojeném na přístrojích. Nejen že si prohodili těla, ale Ock má přístup i ke všem jeho vzpomínkám a znalostem, takže bez problémů zapadne do Peterova života. A aby si Parker vypil kalich hořkosti až do dna, ani mu neprozradí, jak to udělal. V té chvíli se Ockovi (vlastně Parkerovi) zastaví srdce a Parker (Octopus) vítězoslavně opouští vězení s cílem užívat si života úspěšného mladého muže. Prostě parádní cliffhanger, po kterém dostal Slott do své mailové schránky spoustu nepěkných zpráv.



Ale nebojte, takhle blbě přece umřít nemůže a srdce mu samozřejmě pomocí defibrilátorů nahodí. Jenže pořád je v pěkné kaši – uvězněn ve starém umírajícím těle, které je v jedné z nejstřeženějších cel Raftu. Ale Parker není žádný idiot a dojde mu, že když má Ock přístup ke všem jeho vzpomínkám, mohlo by to fungovat i opačně. A tak se po chvíli usilovného vzpomínání dovtípí toho, jak onu výměnu Ock udělal – pomocí zlatého octobota, kterým už několik let mapoval Petrův mozek (s tímhle se Slott vrací ke svým předešlým příběhům až k číslu #600!, takže bych to tu blíž nerozpitvával). A právě tohoto Octobota je možné řídit telepaticky, čehož Parker využije. Všem potencionálním spojencům pošle zprávu, která slibuje 6 milionů dolarů za pomoc s útěkem a nalezením Spider-Mana. A na výsledek nemusí dlouho čekat – za chvíli na věznici zaútočí trio Hydro-Man, Scorpion a Trapster a dostanou Ocka do jedné z jeho tajných základen. Zbývá poslední krok – najít Spider-Mana a znovu si prohodit vzpomínky.

Mezi čísly 699 a 700 vyšlo ještě číslo 699.1, kde se na obálce šklebí Morbius triumfující nad Spider-Mana. To je ale prachsprostý podvod na čtenáře, neboť Spider-Man se v příběhu vůbec nevyskytuje a jde jen o jakýsi prequel k Morbiově vlastní řadě, která začala vycházet v Marvel NOW. S Dying Wish to nemá nic společného.

V závěrečné sedmistovce se pak Parker chystá na finální souboj. Je napojen na Octopusova klasická chapadla, která slouží jako životní podpora, ale ví, že už nemá moc času.  V jedné chvíli mu opět vypadne srdce a sledujeme Petra v jakémsi „snovém“ světě, kde se setká se všemi důležitými postavami, které během jeho super hrdinské kariéry zemřeli - s kapitánem Stacym, Gwen, rodiči a hlavně strýčkem Benem, který ho motivuje k tomu, aby se nevzdal a bojoval až do konce. Jde sice o moc pěkně napsané stránky, ale člověk se neubrání srovnání s ultimátním vesmírem, kdy měl umírající Peter rovněž dojemné setkání se svým strejdou. Ale co, ono to vlastně u Spideyho ani jinak nejde.

Finále se odehrává v Avengers Tower (ale bez Avengers; ty Ock zaměstnal aktivací octobotů po celé zemi). Na scénu jsou poněkud násilně vtáhnuty všechny sekundující postavy (MJ, Jameson, teta May, lidé z Horizon Labs) a ve chvíli, kdy Peter vidí, že Ock nemá žádné zábrany a může jim vážně ublížit, a zároveň si uvědomuje, že jeho tělu zbývá jen pár minut života, rozhodne se k radikálnímu kroku. Se Spider-Manem ve svých chapadlech se vyřítí z okna s cílem oba zabít. Ock se však v roli Spider-Mana neflákal a bleskově vytvoří na chodníku cosi připomínající pavučinový airbag, takže přežijí. Pro Petera je to však konečná – byl rozhodnut zabít svého protivníka, což je něco, co nikdy předtím neudělal. Bylo to rozhodnutí, díky kterému už nemůže být nikdy Spider-Manem. V poslední chvíli se mu sice podaří zaktivovat zlatého octobota, ale žádný happy end se nekoná – Octopus byl o krok před svým protivníkem a připravil se i na tuhle možnost. A tak Peter Parker v Ockově těle umírá... Ale tak úplně neprohrál. Díky zlatému octobotovi se do Ocka promítne ta nejsilnější Parkerova vzpomínka – smrt strýčka Bena s celou slavnou spider-manovskou filosofií. Ock si ji v hlavě doslova prožije a pochopí, že díky tomu, že se stal Spider-Manem, nezískal jen velkou moc, ale zároveň přijal i velkou zodpovědnost. A tak umírajícímu Petru Parkerovi splní jeho poslední přání – slíbí mu, že udělá všechno proto, aby ochránil jeho blízké. A nad mrtvým tělem se Doctor Octopus definitivně rozhodne, že bude pokračovat ve Spider-Manově odkazu a že díky svému intelektu bude mnohem lepším Spideym, než kdy Parker byl. Stane se Superior Spider-Manem.


 


Žádné komentáře:

Okomentovat