sobota 27. dubna 2013

TOP 10 spider-manovských příběhů podle Lennyho


by Ondřej "Lenny" Král

     Nápad vytvořit tuto TOPku vznikl, když jsem na PragoFFest připravoval přednášku „50. let Spider-Mana“... a konečně jsem se k tomu dokopal. Přináším vám tedy subjektivní seznam toho, co byste si rozhodně neměli nechat uniknout, pokud patříte mezi Spideyho fanoušky. Čestnou zmínku mimo seznam si zaslouží Bendis a jeho výborný Ultimate Spider-Man, na kterého nakonec nezbylo místo a skončil těsně pod čarou. Tak tedy 10 nejlepších spider-manovských příběhů podle Lennyho:



10. The Spectacular Spider-Man #21 – Paul Jenkins
     Vtipný a svižný příběh o tom, jak Spidey s řadou dalších hrdinů hraje poker. Jenkins prostě umí.


9. Spider-Man Fairy Tales #4 – C. B. Cebulski
     Spider-Manovská variace na Popelku. Po smrti svého otce a strýce, slavných rytířů, je Peter Parker šikanován jako čeledín na statku u sira Osborna a jeho syna Harryho. Když se dozví, že princezna Gwendolýna pořádá bál, na kterém si chce najít ženicha, vycítí svou šanci a vyrobí si pavoučí brnění. Tradiční pohádku tak úplně nečekejte =).


8. Ends of the Earth (The Amazing Spider-Man 682-687) – Dan Slott
     Slottovo působení na řadě The Amazing Spider-Man považuji za jeden z nejlepších Spideyho runů vůbec. Na Ends of the Earth se pomalu připravoval už od čísla #600, kde představil svoji novou verzi Doctora Octopuse, který umírá a před smrtí se snaží provést poslední mistrovský plán. Ock dal znova dohromady Sinister Six a ta průběžně kradla složité technické přístroje (zahostovala si například v Iron Manovi nebo Avengers Academy, střihla si crossover s FF a dostala i vlastní sešit). A čtenáři se celou dobu ptali „k čemu?“. Odpověď se jim dostala až o dva roky později právě v tomto příběhu, kde Octopus demonstruje světu, že dokáže zamezit globálnímu oteplování a chce od světových lídrů prostředky, aby mohl do vesmíru vyslat řadu družic – a jeden z mála kdo mu nevěří je Spider-Man.

Ends of the Earth není bezchybný příběh. Má několik kiksů a moc mi nesedí závěr, ale mám ho rád. Už proto, že Slott konečně dokázal udělat z 616kové Sinister Six seriózní tým záporáků, kteří si poradí i s Avengers. 



7. Spider-Man/Human Torch 1-5 – Dan Slott
      Zatímco Peter Parker je obklopen celou řadou přátel, Spider-Man vždy byl spíš samotář (aspoň do doby, než se přidal k New Avengers). Jedinou výjimku představuje Human Torch, kterého Stan Lee často stavěl Spideymu do kontrastu (což můžete znát i z českých comicsových legend) a později se z nich stali nejlepší přátelé. Pětidílná minisérie Dana Slotta mapuje vzájemný vztah těchto dvou hrdinů napříč časem – od počáteční rivality přes stavbu Spider-Mobilu až k Civil War.


6. Spider-Man (Marvel Knights Spider-Man 1-12) – Mark Millar
     Epický příběh Marka Millara, ve kterém Spidey pátrá po unesené tetě May. Přitom se musí vypořádat s celou řadou tradičních protivníků (Electro, Vulture, Doctor Octopus, Green Goblin), novým Venomem, Jamesonovou finanční odměnou za odmaskování Spider-Mana  a rozhodnout se, kam až je schopen pro záchranu milované osoby zajít a komu věřit.




5. Návrat (The Amazing Spider-Man 30-35) – J. M. Straczynski
     Jediná věc ze seznamu, která vyšla i u nás (nedávno potřetí v rámci UKK). Do New Yorku přijíždí tajemný Morlun, který se živý pojídáním superhrdinů – a los padnul zrovna na chudáka Spider-Mana. Kromě epické rubačky si tu Straczynski pohrává i se samotným původem Parkerových schopností (byla to radiace nebo pavouk?). Kniha představuje začátek (a bohužel rovnou to nejlepší) dlouholetého  Straczynského runu.


4. The Kid Who Collects Spider-Man (Amazing Spider-Man #248) – Roger Stern
     Rogeru Sternovi stačilo pouhých 11 stránek, aby napsal tuto klasiku. A nepotřeboval k ní žádného záporáka ani akci. Jednoho včera se Spidey rozhodl navštívit jedenáctiletého klučinu jménem Tim, který je jeho velkým fanouškem. Postupně ho zhoupne na pavučině, poví mu svůj životní příběh a nakonec... no nebudu spoilovat. Příběh doplňují úryvky z článku v Daily Bugle, z kterých se dozvíte, co je vlastně Tim zač.



3. The Death of Jean DeWolff (Peter Parker, The Spectacular Spider-Man 107-110) – Peter David

     Kapitánka newyorské policie Jean DeWollf je pro českého čtenáře pravděpodobně neznámá postava. Debutovala v roce 1976 a i přes svoji chladnou povahu představovala téměř jediného Spider-Manova spojence uvnitř policie. Tento příběh z roku 1985 začíná její vraždou, kterou si Spidey bere dost osobně. Objevuje se nový záporák jménem Sin-Eater, který se rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou a postřílet ty, kteří nevyhovují jeho pokřiveným standardům (soudce, kněze). Peter David (česky od něj vyšel Hulk: Tiché výkřiky) přináší výborný příběh, ve kterém se zabývá pojetím spravedlnosti – a do kontrastu staví Spider-Mana a Daredevila.



2. A Death in the Family (Peter Parker Spider-Man v2 44-47) – Paul Jenkins
     Tento příběh, který se inspiruje Moorvým Kameňákem, dle mého nejlépe popisuje vzájemný vztah úhlavních nepřátel Petera Parkera a Normana Osborna. Po další z řady jejich bitev je Spider-Man věčným soupeřením unaven a chce, aby jednou provždy skončilo. To však Green Goblin odmítá a vsadí se, že Parkera donutí k tomu, aby hrál podle jeho pravidel. A aby tuto sázku vyhrál, neštítí se použít pořádně špinavé triky. Jenkins tu ze všech autorů asi nejzajímavěji vystihuje Osborna po jeho návratu v klonové sáze. Proč neustále bojuje se Spideym a jaký má jeho život smysl po smrti jediného syna? Současný spider-manovský kreslíř Humberto Ramos se tu teprve vykresluje a ačkoli teta May vypadá jako vačice, Goblin mu jde parádně.



1. The Night Gwen Stacy Died (The Amazing Spider-Man 121 a 122) – Gerry Conway
     Brooklynský most, krásná bloncka v nesnázích, Green Goblin, raketový kluzák a památné „SNAP“. Patrně nejkultovnější spider-manovský příběh vůbec a zlomový moment v životě Petera Parkera i  komiksové historiee. Pohni s těma Comicsovýma legendama Netopejre!              



PS: Pokud nevíte co mi dát k narozeninám/vánocům/promoci, za tyhle dva sešity vám budu líbat nohy.


A jaká je vaše TOPka?

2 komentáře:

  1. Hmmm, komiksy pořadového čísla 6 a 3 si musím pořídit, vypadají zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Michal Opitz: Death of Jean DeWolff teď nově vyšlo v paperbacku, ale dá se sehnat i v pevné vazbě. Krom tohoto čtyřdílného příběhu je tam ještě pokračování, ale to už je slabší.

    OdpovědětVymazat