čtvrtek 13. června 2013

Souvislosti k UKK: Kraven

Vítám vás v nové nepravidelné rubrice k Ultimátnímu komiksovému kompletu. Jejím cílem by mělo být (zejména k různým chystaným eventům typu Secret Invasion nebo Siege) uvést souvislosti, aby se český čtenář neznalý Marvelu dokázal zorientovat.V dnešním UKK čeká na čtenáře klasika Kravenův poslední lov, temný příběh původně napsaný pro Batmana s Jokerem. Problémem je, že pokud je to pro vás první setkání s Kravenem, nemáte šanci se chytit a jeho myšlenkové procesy pochopit (což imho moc nejde ani tak). Pojďme si proto tuhle postavu stručně představit.


Kraven the Hunter (lovec Kraven, vlastním jménem Sergei Kravinoff) je jeden z klasických Spider-Manových protivníků. Stvořilo ho (jako většinu Spideyho světa) duo Stan Lee a Steve Ditko a debutoval už v patnáctém čísle komiksu The Amazing Spider-Man z roku 1964. Jak už jeho občanské jméno napovídá, Kraven má kořeny v Rusku a jeho rodina emigrovala do USA po Velké říjnové revoluci. Postupem času se vypracoval na legendárního lovce s vlastním kodexem cti (například téměř nepoužívá střelné zbraně, což zrovna není případ Kravenova posledního lovu), který dokázal v Africe skolit jakékoli zvíře, obvykle jen holýma rukama. Do New Yorku se vrátil na pozvání svého nevlastního bratra Chameleona, který se chtěl zbavit Spider-Mana a doufal, že by ho Kraven dokázal porazit. Po první prohrané bitvě se stal Spidey Kravenovou posedlostí – šlo o první kořist, kterou nedokázal skolit, a tak zasvětil život spřádáním plánu na to, jak ho dostat (byl například jedním ze zakládajících členů Sinister Six). Kravenův poslední lov se pak řeší to, co se stane, když po víc jak deseti letech Kraven Spider-Mana konečně uloví.


1 komentář:

  1. Děkuji za uvedení do problematiky. Protože jsem zrovna začal se Spideyem od začátku, není to pro mě úplně nové, ale rozhodně stojí za to přiblížit a vysvětlit události. Těším se i na další článečky s přiblížením UKK.

    OdpovědětVymazat