pátek 3. ledna 2014

The Life and Times of Scrooge McDuck

by Ondřej "Lenny" Král


Strýček Skrblík je ten nejbohatší (a nejlakomější) kačer na světě a zároveň postava, kterou zná každý – ať už z komiksů nebo díky televiznímu seriálu My z Kačerova (Kačeří příběhy v novém překladu). Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak vůbec zbohatnul a jak se stal tím Skrblíkem, kterého známe dnes?




Jednoho dne se vydavatelství Egmont rozhodlo, že by bylo fajn, kdyby někdo napsal Skrblíkův životopis. A tím panem „někdo“ se stal autor z nejpovolanějších, Don Rosa. Rosa se tohoto nelehkého úkolu zhostil s mravenčí pílí a shromáždil všechny příběhy se Skrblíkem od Carla Barkse, který postavu vytvořil. Dal se do podrobného výzkumu a kdykoli Skrblík prohlásil něco o své minulosti, ač to byla sebevětší podivnost, Rosa si to zapsal. Kolem výsledného seznamu pak napsal mistrovské dílo mapující celý Skrblíkův život od chlapeckých let ve skotském Glasgow, přes zlatou horečku na Klondiku, až k osudným vánocům na Medvědí hoře (první příběh se Skrblíkem, kde se poprvé setkává s dospělým Donaldem). Dojde na první souboj se strašlivými Rafany, stavbu slavného trezoru a zjistíte, kdo je matka Kačera Donalda. Věděli jste třeba, že Skrblík má dvě sestry? A i když vlastně celou dobu víte, jak Skrblíkův příběh skončí, má komiks úžasné kouzlo. Například scéna, kdy nachází svůj slavný nuget "husí vejce" je krásná i smutná zároveň - Skrblík sice konečně dosáhl svého a zbohatl, na druhou stranu tím odstartoval i pomalý proces transformace ve starého lakomého mrzouta. 
Celý životopis je rozdělen na dvanáct kapitol, kdy každá mapuje jedno období v životě slavného kačera a zároveň funguje jako uzavřený příběh (to z toho důvodu, že Life and Times nejprve vycházel v časopisech). A každá je perfektní! Příběhy jsou sice procpány různými barksovskými fakty, ale odehrávají se v reálném světě. Skrblík se tak během své cesty za bohatstvím setká i s celou řadou slavných osobností, jako je Theodor Roosevelt, car Mikuláš II. nebo bratři Daltonovi. Nedejte se zmást, Life and Times rozhodně není „jen“ dětským komiks a naopak si myslím, že dítě nemá takovou šanci si ho užít a spoustu narážek nepochopí. Většina série se sice nese v akčním a veselém duchu, ale Rosa dobře ví, že život netvoří jen radosti a jsou tu i scény, ze kterých vyloženě mrazí. Ve chvíli kdy dojde třeba na smrt Skrblíkova otce, je napsána tak krásně a citlivě, že by mu leckterý jiný autor mohl závidět. A to jsme prosím v komiksu "pro děti"…


Life and Times však mají jednu nevýhodu – fakt, že český čtenář nezná Barksovy příběhy, které Rosa při psaní bere už jako jasná fakta. To se týká především všech těch narážek, z kterých Rosa svůj majstrštyk sestavil a které pomrkávají na skalní fanoušky – může vám tak přijít poněkud divné, proč Skrblíka pronásleduje přes půl kontinentu zombík nebo proč schraňuje zlaté zuby svého předka… protože to tak Barks prostě napsal. Na druhou stranu to má i výhodu. Díky neznalosti těchto faktů se můžete nechat unášet autorovou fantasií, aniž byste věděli, co na vás čeká (můj případ při prvním čtení). Ať už jste tedy skalní fanoušci nebo kačeří nováčci, příběhy si užijete – každý po svém. V tomhle ohledu mi akorát vadilo, že Life and Times nevěnují téměř žádný prostor jediné lásce Skrblíkova života, Třpytivé Zlatce. Důvod je prostě ten, že Barksův slavný příběh Back to Klondike zná prostě každý… Rosovy tenhle nedostatek možná přeci jen později došel a k éře Skrblíka na Klondiku se později vrátil… a nejen k ní. Celý životopis brzy doplnilo několik příběhů, které souborně vyšly jako Life and Times of Scrooge McDuck Companion, kde má jeho femme fatale dostatek prostoru, a na který se možná podíváme někdy příště. Vynechána byla také scéna, kde Skrblík od Kornelia Klokota kupuje pozemek v Kačerově - ta se totiž odehrála už v předchozím Rosově příběhu Last Sled to Dawson (Poslední sáně do Dawsonu).

Pokud jste od Rosy nikdy nic nečetly, jeho kresba vás patrně nadchne. Každičký detail je neuvěřitelně propracovaný v obrázcích najdete hromadu různých easter eggů, které ale pří běžném čtení vůbec neruší. V ukázce pod odstavcem zaměřte svoji pozornost třeba na hráče karet vpravo... Za každou kapitolou navíc najdete povídání o tom, jak vznikala a s jakými fakty Rosa pracoval.



Ať už jste jako malí četli Kačera Donalda nebo koukali na My z Kačerova (nebo pokud jen máte rádi komiksy), Life and Times by vám neměl uniknout. Je to opravdu mistrovské dílo, kterému nemám co vytknout, a které je v mojí TOP3 komiksů.


Šest hvězdiček z pěti


Žádné komentáře:

Okomentovat