středa 1. února 2012

Seznam komiksů v češtině od Dona Rosy

      Tohle jsem chtěl udělat už dlouho. Pokud to nevíte, tak mám slabost pro Disney komiksy a mým nejoblíbenějším autorem je Don Rosa. Co je na něm tak zvláštního? Rosa ve svých příbězích vychází z příběhů „otce Kačerova“ Carla Barkse, člověka co vymyslel Skrblíka a celou řadu kultovních postaviček. Rosa respektuje to, jak Barks své postavy vymyslel a ve spoustě svých příběhů na ty jeho odkazuje, což bohužel český čtenář Kačera Donalda nemá šanci ocenit.                                                           Tak ještě jednou – čím je Rosa tak výjimečný? Hned na první pohled jeho příběhy poznáte díky propracované detailní kresbě. Na jeho obrázky je radost se dívat – skoro v každém panelu je nějaký vtípek či easter egg. Navíc jeho příběhy mají hlavu a patu, jsou vtipné a zároveň i poučné (a podobně jako Barks probouzí v dětech lásku k dějepisu). Rosa se proslavil hlavně svým opusem Life and Times of Scrooge Mcduck (což by se dalo přeložit jako Život a doba Skrblíka McKačera) – dvanáctidílným Skrblíkovým životopisem, za který obdržel i Eisner Award.                    Ale dost už představování.  Rosu nejlíp poznáte, když si jeho příběhy přečtete. V češtině bohužel nikdy nevyšly souborně a náhodně se objevují ve čtrnáctideníku Kačer Donald (dříve Mickey Mouse). Jedno číslo vyšlo i v dnes už zaniklém časopise Duck Tales. A jelikož to ještě nikdo neudělal, vytvořil jsem pro Vás seznam jeho příhod, které vyšly v češtině se stručným popisem děje a originálním názvem příběhu (bylo to docela náročné prohrabat se všemi sešity). Neoficiální překlady do seznamu nezahrnuju. Dosud u nás vyšlo 19 Rosových příběhů z celkem 78. Přeji příjemnou zábavu a v komentáři se svěřte, který příběh je Vás nejoblíbenější.

Poslední aktualizace 29. 12. 2013

Duck Tales 5/93 – Poklad pod sklem (Treasure Under Glass)
Skrblík pátrá po potopených lodí s poklady. V jednom vraku se mu podaří najít mapu, kde jsou pozice všech lodí zakresleny. Jenže… jak ji získat když je pod vodou nečitelná a vytažením nad hladinu by se rozpadla? 

Mickey Mouse 7/93 – Strýček Skrblík (Nobody's Business)
Skrblík se rozhodne v Donaldovi a Gustovi probudit podnikatelského ducha. Každému dá tisíc dolarů a 24 hodin na to, aby je rozmnožili. 

Mickey Mouse 18/93 – Pád z mrakodrapu (Incident at McDuck Tower)
Donald pracuje jako umývač oken Věžáku Skrblík. Díky své roztržitosti však z jednoho v nejvyšším patře vypadne.

Mickey Mouse 13/94 – Podnos až pod nos (On a Silver Plate)
Skrblík obdrží poštou stříbrný podnos pro svůj pěťák. Ve skutečnosti je to portál vedoucí přímo do Magičiny chatrče, která se tak zmocní Skrblíkova pěťáku. Jenže portál je pořád otevřený a kačeři se odmítají vzdát.

Mickey Mouse 22/95 – O mincích a časových bincích (Of Ducks and Dimes and Destinies)
Nultá kapitola Skrblíkova životopisu. Skrblík vypráví Donaldovi a synovcům příběh, jak si vydělal svůj první pěťák. Zároveň se Magika rozhodne odcestovat do minulosti a pěťák ukrást v době, kdy byl Skrblík ještě malým klukem.

Kačer Donald 9/97 – Gravitační problémy (A Matter of Some Gravity)
Další Magičin pokus ukrást Skrblíkův pěťák – tentokrát obrátí kačerům gravitaci.

Kačer Donald 16/98 - B. A. D. A. K. A. M. S. (W.H.A.D.A.L.O.T.T.A.J.A.R.G.O.N.) 
O tom, jak se kluci přidali k Mladým Svišťům. 

Kačer Donald 13/99 – Vzdělání je základ (Well-Educated Duck/Making the Grade)
Kluci záškoláci.  Donald se je snaží chytit a zároveň jim zabránit, aby ukázali Daisy jeho stará vysvědčení. Don Rosa tento příběh pouze kreslil.

Kačer Donald 26/00 – Úúútooook! (Attaaack!)
Donald přinese Skrblíkovi nový varovný systém, který sleduje všechnu komunikaci v blízkosti trezoru a vyhodnocuje pokusy o krádež. Systém funguje skvěle a odhalí celou řadu zločinců, dokud nezachytí komunikaci tajemné armády plánující masivní útok. Skrblík začíná panikařit...

Kačer Donald 11/01 – Rafani vs. Trezor (The Beagle Boys vs. the Money Bin)
Rafanům se podaří získat kompletní plány Skrblíkova trezoru (uvidí je i čtenáři!). Jeví se to až moc snadně – počkat až nebude Skrblajz doma, proniknout do trezoru starou studnou (= obejít všechny pasti) a dát se do loupení. Vždyť jediné co stojí Rafanům v cestě je betonová budova.

Kačer Donald 6/02 – Na to zapomeň (Forget it!)
Opět Magika a pokus ukrást Skrblíkův pěťák. Tentokrát má novou kouzelnou hůlku – jakmile někoho začaruje a řekne jeho jméno, osoba zapomene vše, co uslyší (např. „Donalde, nezapomeň řídit“ – Donald zapomene řídit). 

Kačer Donald – 17/03 Raketová vidina (Rocket Reverie)
Dvoustránkový příběh. Donald se synovci uváznou na vzdálené planetě a přemýšlí, jak se dostat zpátky na Zem. 

Kačer Donald 22/03 – Poklad v odpadu (Trash or Treasure)
Donald přemluví Skrblíka k vyhození staré bedny plné šuntu. Při čtení novin si však Skrblík uvědomí, že vyhodil vzácnou věc. Hon za odpadky začíná.

Kačer Donald 5/08 – Mimořádně přitažlivé záležitosti (A Matter of Some Gravity)
Jde o stejný komiks, který se u nás objevil už v roce 97 s novým překladem. Další Magičin pokus ukrást Skrblíkův pěťák – tentokrát obrátí kačerům gravitaci.

Kačer Donald 13/08 – Životní sen (The Dream of a Lifetime)
Příběh je takovým bonusem ke Skrblíkovu životopisu. Rafani ukradnou Šikůlův přístroj s kterým se nabourají do Skrblíkových snů – v nich se ho snaží najít a přesvědčit, aby jim řekl kombinaci od sejfu. Donald ho pomocí druhého přístroje vyráží zachránit. Příběh postupně skáče jednotlivými scénami ze Skrblíkova života, českému čtenáři tak moc nedá. A je to z roku 2002, kam se hrabe Inception!

Kačer Donald 14/09 – Mistr Krajinář (The Master Landscapist)
Donald exceluje v nové práci – aranžuje zahrady a pomocí revolučních metod vytváří úžasné scenérie. Zrovna vyráží na největší zakázku své kariéry, ke starostovi. 

Kačer Donald 10/10 – Poklad pod poklopem (Treasure Under Glass)
Jde o stejný komiks, který se u nás objevil už v roce 93 s novým překladem. Skrblík pátrá po potopených lodí s poklady. V jednom vraku se mu podaří najít mapu, kde jsou pozice všech lodí zakresleny. Jenže… jak ji získat když je pod vodou nečitelná a vytažením nad hladinu by se rozpadla?

Kačer Donald 4/11 -  Super Špicl opět v akci (Super Snooper Strikes Again)
Donald získá dočasně superschopnosti a snaží se klukům dokázat, že je stejně skvělý jako jejich oblíbený komiksový hrdina. Jde o nepřímé pokračování Barksova příběhu Není medicína, jako medicína (Super Snooper), který vyšel česky v KD 17/96.

Kačer Donald 8/11 – Strýček Skrblík a „Prokletí Nozdradamovo“ (The Curse of the Nostrildamus)
Skrblík hledá Nozdradamův přívěsek, s kterým by mohl předpovídat budoucnost.

Kačer Donald 14/11 – Kačer, který spadl na Zem (The Duck Who Fell to Earth)
Skrblík s Donaldem vyráží na oběžnou dráhu chytat vyřazené satelity. Jenže plán jaksi nevyjde a letadlo se začne řídit k Zemi - bez Donalda, který zůstal v kosmu.

Kačer Donald 16/11 – Kačer Donald (Give Unto Others)
První příběh, u kterého Egmont uvádí (chybně) Rosu jako autora! Daisy se rozhodne dát Donaldovi a synovcům lekci v nesobeckosti. Dostanou po deseti dolarech a mají tomu druhému koupit dárek, z kterého bude mít radost.
Don Rosa tenhle příběh pouze kreslil.

Kačer Donald 7/12 - Na stříbrném podnose (On a Silver Plate)
 Jde o stejný komiks, který se u nás objevil už v roce 93 s novým překladem. Skrblík obdrží poštou stříbrný podnos pro svůj pěťák. Ve skutečnosti je to portál vedoucí přímo do Magičiny chatrče, která se tak zmocní Skrblíkova pěťáku. Jenže portál je pořád otevřený a kačeři se odmítají vzdát.

Kačer Donald 2/14 - Peněžní silo (The Money Pit)
Nepřímo pokračování Barksova příběhu "Vzácné mince" (Kačer Donald 18/97). Donald pátrá ve Skrblíkově trezoru po vzácných mincích, jenže ty nejcennější kousky jsou až na dně...

Další věci od Dona Rosy

Kačer Donald 6/96 – 9/96
Přílohou v těchto číslech je Rodokmen Kačera Donalda –  rodokmen a samolepky jednotlivých postav. Rodokmen vytvořil Don Rosa ku příležitosti Skrblíkova životopisu. K některým Skrblíkovým předkům je uveden stručný popisek, bohužel obsahuje řadu chyb (např. Matylda není Skrblíkova starší sestra).

Kačer Donald 15/97
Vyloženě detail. Přílohou je brožurka oslavující 50 let Skrblíka. Jeden úkol v ní se týká Skrblíkových příbuzných – použity jsou 3 obrázky z rodokmene (viz výše)

Kačer Donald 16/97 - 18/97
V číslech je stručně převyprávěno prvních 9 částí Skrblíkova životopisu.

Kačer Donald 26/07
V tomto čísle je dvojstránka o Skrblíkovi jménem "Nejsympatičtější lakomec světa". Najdeme tu obrázek Skrblíka se Zlatkou (který se později objevil na obálce čísla 3/08) a dokonce i Rosův mini medailonek. A nebyl by to Egmont, aby to nezprasil a autora nepřejmenoval na Dona Roosieho.



Kačer Donald 3/08
Obálka od Dona Rosy – Skrblík + Zlatka (obálka k příběhu The Prisoner of White Agony Creek, který v češtině nikdy nevyšel a je součástí Skrblíkova životopisu).

Kačer Donald 17/08
Obálka od Dona Rosy – obálka k příběhu The Black Knight, který u nás nikdy nevyšel


Pokud jsem na něco zapomněl, dejte vědět.

3 komentáře:

  1. Tak tohle jsou skutečně skvalé příběhy. I když jsem Kačera Donalda přestal kupovat v roce 2000, tak musím vybrat nejlepší z toho, co jsem četl. Takže vítězěm je "O mincích a časových bincích", neboť cesty časem a Skrblíkovy příběhy z mládí zbožňuju...

    OdpovědětVymazat
  2. Tyto příběhy jsou opravdu nejkvalitnější z KD. Už jako malý jsem si všiml, že vynikají. Nejvíc jsem se nasmál u Na to zapomeň a Gravitační problémy. Také si pamatujete tu scénu, kde Skrblík s Donaldem honí Magiku autem a Donald zapomene řídit? Skrblík: "Donalde, šlápni na brzdy!" Donald se znuděně otočí: "Cože to?" xD
    Prostě famózní. Nemohl by jsi ty příběhy naskenovat? Také jsem všechny nečetl a na internetu jsem je nenašel :-(

    OdpovědětVymazat
  3. zoznam "Káčerov" od dona Rosy v češtine https://inducks.org/comp2.php?code=&keyw=&keywt=i&exactpg=&pg1=&pg2=&bro2=&bro3=&exactparts=&parts1=&parts2=&kind=n&rowsperpage=0&columnsperpage=0&hero=&xapp=&univ=&xa2=&creat=don+rosa&creat2=&plot=&plot2=&writ=&writ2=&art=&art2=&ink=&ink2=&excludeCZ=on&pub1=&pub2=&zcz=on&ser=&xref=&mref=&xrefd=&repabb=&repabbc=al&reppub1=&reppub2=&imgmode=0&vdesc2=on&vdesc=en&vcz=on&sort1=s.firstpublicationdate

    OdpovědětVymazat