středa 6. března 2013

Age of Ultron




Není tomu tak dávno, co skončila megabitka mezi Avengers a X-Meny a celý vesmír byl v rámci NOW! přečíslován. No... a už je tady další event – ve středu vyšlo první číslo nové desetidílné řady Age of Ultron, točící se  kolem robotického záporáka Ultrona.



Ultron se poprvé objevil už v roce 1968 a pro Avengers představuje jednu z největších hrozeb. Tohoto robota postavil s dobrými úmysly Hank Pym (Giant Man), ale jak už to tak bývá, Ultron si dokázal vytvořit vlastní inteligenci a vyhlásil válku všemu živému. Samozřejmě, že ho Avengers porazili. Jenže… Ultrona tak úplně zničit nejde a jeho mechanické vědomí stále přežívá. A vždy když se vrátí, je silnější než kdy předtím. Snad poslední přímý střet proběhl v prvních číslech řady Mighty Avengers z roku 2007, kde Ultron málem zlikvidoval New York. Všem však bylo jasné, že vítězství je jen dočasné a že se zase vrátí…

První číslo Age of Ultron slouží hlavně k navození atmosféry. Celý New York je v troskách a nad městem se tyčí majestátní Ultronova pevnost. Sledujeme Hawkeye, jak útočí na základnu jednoho z místních gangů (vedeného Hammerheadem a Owlem), která slouží jako porno studio i nelegální herna. Ale Hawkeyovi nejde o klasické potírání zločinu – na to v této době prostě není čas a Clint se s gangstery nijak nesere – jeho cílem je záchrana Petera Parkera, který je (bez masky) ve sklepě budovy vězněn a brutálně mučen. Na závěr sešitu pak vidíme trosky toho, co zbylo ze supehrdinů (a moc toho není). Ti co přežili, mají společnou jednu věc – jsou zcela bezradní.

Age of Ultron působí na hlavní marvelovský event dost temně. Nejde o žádnou alternativní budoucnost ani o jiný vesmír – tohle se prostě děje v naší Zemi-616. Celková atmosféra a nadvláda robotických bytostí mi dost připomíná x-menovskou klasiku Days of Future Past, která patrně posloužila jako zdroj inspirace.

Sérii píše osvědčená klasa Brian Michael Bendis (All New X-Men, Guardinas of the Galaxy) a docela realisticky kreslí Bryan Hitch (Ultimates). Celý event by měl trvat čtyři měsíce a je docela zajímavé, že Marvel ohlásil  že by k němu nemělo vyjít víc, než deset tie-inů  (ty by měly zasahovat do hlavních řad jako Superior Spider-Man, Fantastic Four, Wolverine and the X-Men atp.). 
-----

Omlouvám se, že periodicita webu teď stagnuje - může za to kombinace psaní bakalářské práce a pořízení PS3 ^^. Ale slibuju, že k dodělání marvelovských jedniček se někdy (minimálně formou přednášky) dostanu. Díky za pochopení

Žádné komentáře:

Okomentovat