středa 18. prosince 2013

Ohlédnutí za rokem 2013: Limitované edice kam se podíváš

     Původní plán byl napsat jeden velký článek, který se bude zabírat jednotlivými komiksovými aspekty roku 2013. Jenže kdo ví, kdy bych se k tomu dokopal, a taky se prý dlouhé články nečtou. Proto bych ho rozdělil na několik částí, přičemž první se bude zabývat fenoménem druhého pololetí roku 2013 - limitovaným edicím.



Limitované edice kam se podíváš


     Jedním z překvapení roku 2013 byl obrovský boom různých limitovaných edic, vyšlo jich celkem 14. „Vydejme něčeho jen pár kusů, dejme k tomu certifikát a lidi to budou kupovat jak šílení. Ať je to co je to...“ mysleli si vydavatelé. Začalo to docela nevinně - v dubnu vydalo Comics Centrum limitovanou edici Drsné školy za 1500 Kč (cena normálního komiksu na jejich eshopu 489 Kč, v době prodeje limitky snad ještě nižší) a šlo prakticky jen o komiks s pouzdrem (nechci zbytečně rýpat, ale teď se u nich komiks s pouzdrem prodává za 699 Kč, jen už to nemá certifikát). Reakce "sběratelů" byla šílená, během pár hodin se to vykoupilo a vzápětí se limitka dražila na Aukru za tisíce. Comics Centrum bohužel úplně nepochopilo, co znamená slovo „limitovaný“, a tak, povzbuzeni úspěchem Drsné školy, udělali limitovanou edici NAPROSTO KE VŠEMU, co v druhém pololetí vydali (vyjma dotisku Hellboye). 

Drsná škola se slipcasem


     Limitovaná edice hororu Ragemoor se vyprodala podobně rychle (teď už šlo opravdu o limitovku, kdy byla kniha ve speciální kožené vazbě), jenže překupníci narazili. Scénář s Drsnou školou se neopakoval a aukroví překupníci můžou být rádi, když se jim to povede téměř za původní cenu dál prodat (viz odkaz). To je možná i důvod, proč byla třetí limitovka Comics Centra Darebák propadák a na eshopu je doteď – s limitovanými edicemi se musí šetřit a měli by se vydávat jen k výjimečným komiksům. Kromě výše zmíněných titulů u nich vyšly ještě 3 další limitované edice (6 variant coverů k Ú.P.V.O. 2, variant cover a repliky dvou klíčů k Zámek a klíč 2 a Vrána: Soumrak bohů v pergamenu).      
Drebák - tričko, slipcase, speciální obálka, certifikát, záložka, plakát
                                                                          


     Druhým velkým vydavatelem limitek se stal BBArt. Ten na rozdíl od Comics Centra rezignoval na všechny serepetičky kolem a vydává jen černobílé varianty obálek u sérií z DC Nové 52 (zatím jich vyšlo pět a i díky malému nákladu 52 kusů slaví úspěch). Kromě nich vyšla i limitovaná verze ke komiksu Před Strážci (100 kusů, variant cover) a kupodivu se jedna objevila i k českému komiksu Karla Jerieho Candide. Candide je vlastně jediný limitovaný bbartovský komiks, který nemá pouze jinou obálku (je na speciálním papíře se strukturou plátna), ale prodává se i s Jerieho litografií. Paradoxně je to taky jediná limitovka, která se nevyprodala...     

Černobílá obálka k Nové 52

                
        Zvláštní kategorií je pak internetový fenomén Opráski sčeskí historje. Ty se vykašlaly na všechny ty serepetičky jako je certifikát, udělaly 111 kusů s vodovkovou kresbou Zmikunda v obálce s pečetí a ejhle… knížka za pětikilo  (normální výtisk Oprásků je za 199 Kč) se na křestu v Brně hned vyprodala (nicméně tam nebyl přivezen celý náklad). Aktuálně stále visí na eshopu Grady, nicméně na vině je nejspíš nulová propagace.

Limitované Opráski

    A jaké je poučení na závěr? Takže už víme, že svět je plný vody, země, zvířat.... Ne. Podle limitovek v roce 2013 docházím k několika závěrům. Za prvé - trh se jimi přesytil. 14 limitovaných (a setsakra drahých) edic je na českém komiksovém písečku prostě moc a sběratel už nekoupí něco jen proto, že je to limitované. Za druhé - očividně záleží na tom, k ČEMU se limitovka dělá. Jak ukazují Nová 52, Opráski nebo Vrána: Soumrak bohů, nemusí jít o žádné mistrovské dílo a samotná značka prodává (značka, kterou třeba Jerie nemá a mít nebude). Proč se třeba hned vyprodá špatný černobílý Batman a skvělý Zámek a klíč za stejnou cenu leží ladem? Protože Batman prodává... Třetí věcí, u které kupodivu nenajdeme jasné závěry, je pak podoba samotné limitované edice a její cena. A tady babo raď, protože najít společný jmenovatel tu moc nejde. Proč se okamžitě vyprodala drahá Millerova Drsná škola s mizerným obsahem a ještě dražší Millerův Darebák s hezkým obsahem leží ladem? Protože Drsná škola byla první limitkou roku 2013 nebo protože je čtyřicetiosmi stránkový Darebák za dva litry prostě moc? Jenže podobně drahá a krátká Vrána s hezkým obsahem se prodala poměrně rychle... Dochází tak spíš k potvrzení k předchozího závěru - není ani tak důležité jak limitka vypadá, ale ČEHO je to limitka, což je poměrně smutné.

    Zároveň bude zajímavé sledovat, jak se povede limitovaným edicím v roce 2014. BBArt plánuje v trendu černobílých obálek pokračovat a ohlásil Absolute edici Království tvé, u Comics Centra těžko říct (osobně jsem zvědav na to, jak se povede limitovce All Star Western). Jasno má jen Crew, která dlouhodobě na nějaké limitované edice kašle. Bude jich tak v roce 2014 víc jak 14? Bude nějaká opravdu vymazlená limitovka, o kterou se strhne boj? Nezbývá než čekat....

A jaké jsou vaše názory na limitky? Kupujete nebo jdou mimo vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat