čtvrtek 26. prosince 2013

TOP 10 komiksů za rok 2013 podle Lennyho

by Ondřej "Lenny" Král

Přichází další část ohlédnutí za letošním (za pár dnů už loňským) rokem. Tentokrát se podíváme na 10 (+1) nejlepších komiksů podle Lennyho, které v roce 2013 vyšly česky. Byl to poměrně tuhý boj a s těžkým srdcem jsem vyřazoval některé kousky, které se do nejlepší desítky jen těsně nedostaly (zdravím třeba Moorův Kameňák a druhého Goona). Na místo v seznamu nemají nárok věci, které už jednou vyšly (například Ultimates v rámci UKK) a všechny komiksy jsou řazeny abecedně.




Batman: Soví tribunál – Scott Snyder, Greg Capullo
Batman si vždycky myslel, že zná Gotham a považoval ho za svého spojence. Alespoň do doby, než přišel Snyder a do města už od dob jeho založení umístil tajemnou elitní organizaci Soví tribunál. Ten celou dobu Batmanovy hrátky se zločinem tiše toleroval… až do teď.



Candide: Král Bulharů – Karel Jerie
Karel Jerie pracoval na adaptaci Voltairova románu několik let a jde to vidět. Zejména po výtvarné stránce přináší jeho steampunkový barokní svět hotové orgie a při cestě prosťáčka Candida do armády a následné války se budete kochat každou stránkou.



Daredevil: Muž beze strachu 4 – Brian Michael Bendis, Axel Maleev
Velkolepé finále Bendisova runu, při kterém se Kingpin rozhodne spolupracovat s federály a vyměnit svoji svobodu za Daredevila. Začíná tak zběsilý boj o „Murdockova akta“, do kterého se zapojí celá řada hrdinů i nepřátel.


Daredevil: Zmrtvýchvstání – Frank Miller, David Mazzuccheli
Další, tentokrát o dvacet let starší Daredevil z pera Franka Millera. Ten se po svém legendárním runu k sérii po čase vrátil a napsal tento strhující majstrštyk, kdy Kingpin konečně zjistí, kdo se skrývá pod maskou rudého ďábla z Hell’s Kitchen. Mattu Murdockovi začnou krušné časy.



Mýty #4 – Pochod dřevěných vojáčků – Bill Willingham, Mark Buckingham a další
Mýty jsou s každým dílem lepší a lepší. V Pochodu musí obyvatelé Mýtova čelit masivnímu útoku armády dřevěných agentů, které vyslal Nepřítel. Do teď vedlejší postavy dostávají více prostoru a aby toho nebylo málo, schyluje se i k volbám. To vše doplňuje úžasný speciál Poslední hrad.



Před Strážci 1: Minutemani/Hedvábný přízrak – Darwyn Cooke, Amande Conner
Na kontroverzní prequel k Watchmenům jsem byl dost zvědav a nezklamal. Zatímco Hedvábný přízrak je průměrný (ač moc hezky kreslený) příběh, z Minutemanů tryská atmosféra předlohy a dočkáme se i lehce znepokojivého závěru. Dobrá práce Darwyne!



Pupíky #6 – Léto na zabití – Maryse Dubuc, Delaf
Už v předchozích dílech Pupíků bylo hezky vidět, že se série založená na vtipech „hodná ošklivka X dvě sexy holky co ji zneužívají“ výrazně posunula. Jednotlivé celostránkové vtipy začaly tvořit souvislý děj a kromě randění došlo třeba i na pokus o vraždu. Šestý díl je zatím vrcholem série – najdete tu akční zápletku, humor a perfektní psychologii a vývoj postav – a všechny tyhle složky fungují na jedničku. Nenechte se zmást názvem/obalem, tohle rozhodně není komiks jen pro holky.



Sandman: Věčné noci – Neil Gaiman, různí kreslíři
Bonus k Sandmanovi v podobě sedmi povídek o sedmi věčných. Píše mistr fantasy Neil Gaiman, kreslí slavní světoví kreslíři. Je třeba psát víc?



Sherlock Holmes: Skandál v Čechách – Petr Kopl
Koplovy komiksy miluju a ačkoli dějově Tajemný hrad v Karpatech zatím nepřekonaly, drží oba letošní Sherloci vysokou laťku a místo v tomhle top tenu si Skandál v Čechách určitě zaslouží. Holmes se na žádost českého krále zaplete se svojí femme fatale, Irenou Adlerovou, a změní svůj názor na osoby opačného pohlaví. Koplova kresba je stále lepší a lepší a skvěle míchá humor s akcí.



Živí mrtví #8 – Zrozeni k utrpení – Robert Kirman, Charles Adlard
Osmou knihou Živých mrtvých se uzavírá jedna kapitola v životě Ricka i ostatních. Přichází finální střetnutí s Guvernérem a nic už nebude takové, jako dřív.





Edit: 14. 1.: Lenny nějak přehlédnul, že jednička Amerického upíra vyšla v roce 2013. Jelikož kvůli tomu nechci zasahovat do už vydané TOP 10, budiž to jedenáctý komiks pod čarou. Tahle upírařina od Scotta Snydera a Stevena Kinga stojí za to!


Zdroj obrázků: comicsdb.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat