pátek 28. února 2014

1001 komiksů které musíte přečíst, než zemřete - recenze


Chcete číst komiksy a nevíte jaké? Právě vám by mohla pomoci kniha 1001 komiksů, které musíte přečíst než zemřete od nakladatelství Albatros. Pro jistotu upozorňuji – tohle není komiks, ale knížka o komiksech. Pokud jste  v komiksové komunitě trochu aktivní,  možná jste zaznamenali, že se na ni třeba na Facebooku docela nadávalo – ono to totiž na první pohled vypadá krapet divně, a když chcete, najdete tu několik negativ. Jenže pokud se blíž začtete, najdete i dost pozitiv. A protože jsou knížky o zahraničních komiksech na našem trhu vzácností, podívejme se na 1001 komiksů podrobněji.





Jedná se o přepis mé recenze z Komiksových bublin

Za projektem 1001 komiksů stojí pán jménem Paul Gravett, kterého napadlo, že když už máme 1001 filmů nebo knih, které musíte před smrtí vidět či přečíst, bylo by fajn mít něco podobného s komiksy. Jak uvedl v rozhovoru na stránce Reflexu, když se mu konečně povedlo sehnat vydavatele, dostal šibeniční termín tři a půl měsíce – a uznejte sami, za tak krátkou dobu pořádnou encyklopedickou publikaci prostě neuděláte. Za pravdu mi dává i to, že v knížce byla celá řada faktických chyb, které ale byly pro české vydání opraveny. Buď jak buď, Gravett se pustil do práce, rozhodil sítě a dal do kupy mezinárodní tým komiksových odborníků, s kterými sestavil tuhle knihu (jednotlivé  komiksové medailonky tak nemají jednotný styl a záleží, kdo které shrnutí zrovna psal).

Komiksy jsou v knížce řazeny chronologicky a  čtenáři představí zásadní díla od roku 1837 do roku 2011. Ke každému komiksu najdeme krátké povídání (řekněme medailonek), kde je nastíněn děj a případně něco o autorovi nebo o významnosti daného díla. Jak jsem říkal, na první pohled je tu spousta negativ, takže začneme kritikou.

Za nejnešťastnější považuji vůbec samotné zařazení do série „1001“, protože kvantita vítězí nad kvalitou. 1001 je u komiksů prostě hrozně moc a  u spousty děl jsem opravdu neměl pocit, že by tohle bylo nějak kultovní dílo, které bych si musel přečíst. Některé medailonky jsou příliš stručné a spousta komiksů by si zasloužila podrobnější povídání – navíc v pár případech se o daném komiksu nedozvíme vůbec nic a je popisován pouze autorův život a další díla která napsal, což by měla být až sekundární informace.

Další problém jsem měl s počešťováním jmen. Někde to samozřejmě beru, někde mi přišlo  úplně zbytečné – příkladem je třeba série Mutt a Jef – v celém textu jsou jména ponechána v originále, ale v nadpisu je komiks přeložen jako František a Josef. Proč proboha? Ono ve většině medailonků je to vlastně tak, že přeložen je jen nadpis a v samotném textu se dílo nepřekládá, což mi přijde poněkud kontraproduktivní a matoucí. A aby v tom byl ještě větší zmatek, v rejstříku jsou komiksy řazeny podle jejich originálního názvu
S tím se pojí i další, teď spíš osobní výtka k tomu, že u jednotlivých děl je sice uveden originální název a počeštěný název, ale chybí mi tu anglický název, případně nějaká zmínka, že to anglicky nevyšlo. Pokud bych si chtěl něco přečíst, většinu česky neseženu a angličtina je logicky varianta číslo 2.

Neviditelní od Morrisona - v samotném textu se ale používá originální název The Invisibles.


Další výtku mám k poněkud nejasnému vymezení některých komiksů, zejména u superhrdisnkých sérií. Dám příklad – jedním z 1001 komiksů je Amazing Spider-Man, který má 700 čísel. Vy se ale nedozvíte, zda si máte přečíst třeba  jen to první nebo všechny. Navíc později je v knize samostatně zařazen příběh „Noc kdy zemřela Gwen Stacyová" který vyšel v číslech 121-122. Gravette raď, co že si teda mám z toho Spideyho přečíst. A to se netýká jen pavouka, ale i ostatních hrdinů.

A poslední výtku mám k překladu, kde na rovinu říkám, že ho nemůžu posoudit komplexně, protože většinu uvedených děl neznám. Ale vadil mi zejména Richard Olehla, kde šlo v některých případech vidět, že o daném komiksu nemá ani páru (třeba v případě disneyovkýsch kačerů uvádí, že Donaldův bratranec s ohromným štístkem je Gladstone Gardner – přitom už od začátku devadesátých let je do češtiny překládán jako Houser Gusta).

Tak, to by k negativům stačilo – jak jste slyšeli, kolikrát to jsou i drobnosti, které ale mě jako řekněme komiksovému znalci vadili. Přejdeme na pozitiva.


Hlavní přínos 1001 komiksů vidím v tom, že je to na českém trhu aktuálně jediná knížka, která provází čtenáře světovým komiksem (pokud nepočítám úzce zaměřený Erotický komiks).  V roce 2007 tady sice vyšla kniha Comics: Stručné dějiny, ale jednak je rozebraná a druhak to prý není žádná sláva. Český čtenář tak má konečně šanci seznámit se se všemi legendami jako je Yellow Kid, Malý Nemo nebo Katzenjammer Kids a na časové ose sledovat, jak se komiks vyvíjel a procestovat zlatý i stříbrný věk. V tomhle ohledu je kniha super a jen škoda, že jednotlivé texty nejsou kolikrát delší. Vzhledem k tomu, že 1001 končí rokem 2011 a komiksem Habíbi, je to cesta dost aktuální a přínosná.

Kniha má také opravdu široký záběr a představuje komiksy z celého světa – zastoupen je přitom jak komiks supehrdisnký tak humoristický, stripy, nezávislé komiksy, japonská manga i undergrdoung. Inspiraci pro budoucí čtení tu najde jak zkušený komiksák, tak nováček co s tímto médiem teprve začíná.

Dalším pozitivem je to, že pokud některý z komiksů vyšel česky, je to u jeho textu uvedeno včetně nakladatelství a roku vydání. Škoda jen, že v závěru není nějaký seznam všech komiksů ze seznamu, co v češtině vyšly.

Kapitolou samo o sobě je pak zařazení několika českých komiksů (Muriel, Čtyřlístek, Voleman), které v originálním vydáním nebyli.  Pro každou zemi se vydání vlastně upravuje, aby zvýšilo svoji atraktivitu (díky bohu, že na obálce nakonec neskončil Saudek, jak se navrhovalo) a zda to vnímáte pozitivně či negativně nechám na vás. Jen to ještě víc podrývá vizi nějaké té "svaté tisíc a jedničky".

Hvězdičkového hodnocení se v tomto případě zdržím, protože každý musí posoudit, zda pro něho kniha je nebo není. Má sice chyby, ale zároveň přináší velmi dobrý exkurz do komiksového světa, ze kterého vypíchne to nejdůležitější a flamy o tom, jaká je to zbytečnost si kniha rozhodně nezaslouží. Svou hodnotu 1001 komiků má, ale paradoxně jí podráží nohy to, že 1001 komiksů je prostě strašně moc a za mě by bylo lepší méně a detailněji. I tak určitě neprohloubíte , když se do nich začnete a budete objevovat stále nová a nová zajímavá díla.

Žádné komentáře:

Okomentovat