neděle 22. června 2014

Záporáci v akci!

Dneska v noci nás čeká pořádnej kšeft. Rychle dovnitř, sebrat kořist a vypadnout. Bude to tutovka! Jenže jde o jednoho z předních neworskejch bossů a nevim, jak moc můžu svý partě věřit. Hermann mi přijde poslední dobou nějakej nervózní a James je děsnej srab... Celý to taky může skončit pořádným průserem a já nechci skončit s kulkou v hlavě.





Ne… i když to tak může podle úvodního odstavce vypadat, nejde o žádnou kriminálku alá Ed Brubaker, ale o výbornou parodii na tenhle žánr jménem The Superior Foes of Spider-Man. Za scénářem stojí Nick Spencer (Morning Glories, Bedlam, Secret Avengers) a kreslí ji Steve Lieber (Civil War: Frontline, Hawkman). Série začala vycházet v červnu 2013 jako spin-off populárního Superior Spider-Mana a nikdo od ní nic moc nečekal. Po pár číslech už měla nadšené ohlasy fanoušků i kritiků, a probojovala si cestu i do několika žebříčků nejlepších komiksů loňského roku.

O co jde? Hlavním hrdinou je třetiřadý superzáporák Fred Myers aka Boomerang, kterej sní o tom, že se jednou stane šéfem newyorskýho podsvětí a konečně získá respekt. A dokonce ví jak na to! Myers je členem nové formace týmu Sinister Six (ačkoli jich je jen pět), kterou tvoří banda loserů (kromě něj ještě Shocker, Speed Demon, Overdrive a nová ženská verze Beetla) a plánuje pořádnej kšeft. Cílem je sejf bosse Owla, ve kterém se údajně skrývá kybernetická hlava dona Silvia Silvermana, šéfa rodiny Maggia (jinými slovy výtah k moci). Jenže Superior Foes není týmovka superhrdinů, ale záporáků, a ti se samozřejmě podráží. Myers se za zády svého týmu paktuje třeba s Rusáky (konkrétně s Chameleonem) a  jako by toho nebylo málo, nedávno mu jako sociálního kurátora přidělili supráka jménem Mach VII. Zápletka se postupně stále víc zamotává, do příběhu se zapojuje takřka celé newyorské podsvětí a Fred má co dělat, aby se dokázal ze všeho vylhat.



Superior Foes jsou sice výše popisovanou kriminálku, ale hlavně je to nehorázná prča. Komiks se nebere vůbec vážně a Sinister Six je opravdu banda lůzrů, která například v prvním sešitě vykrádá zverimex nebo obchod s komiksy. Celé je to plné absurdních situací (anonymní klub superzáporáků) a dlouho se mi u komiksu nestalo, abych se smál nahlas. Třeba takový Doctor Doom, který s vážnou tváří rozkazuje k slavnému francouzskému malíři: „I want you to  draw Doom … like one of your French girls.“ mě zcela odrovnal.




Komiks nicméně má jednu vadu a tou je prodejní berlička „Spider-Man“ v názvu, která mi přijde poněkud kontraproduktivní. Sinister Six sice tvoří záporáci, které v minulosti Spidey spráskal jak žito, ale kromě občasných flashbacků se pavoučí hrdina v příběhu vůbec neobjevuje. Takže vy, co nesnášíte Petera Parkera, nenechte se odradit. K dnešnímu dni je venku 12 čísel a až na jeden vyloženej fíler je to skvělá zábava.

Žádné komentáře:

Okomentovat