pondělí 21. července 2014

All Star Western: Pistolníci z Gothamu

Batman je dojná kráva. Nejen díky Nolanově trilogii je to nejpopulárnější superhrdina vůbec (ostatně i v ČR patří k nejvydávanějším) a DC toho samozřejmě neváhá využít. Nejen že vydává hromadu různých batsérií, ale v komiksu All Star Western: Pistolníci z Gothamu se rozhodlo přesunout drsnýho pistolníka Jonaha Hexe do Gothamu koncem devatenáctého století.




Jižanská uniforma z občanské války, kovbojskej klobou, zjizvená tvář a revolvery, které  nejdou pro výstřel daleko. Jonah Hex se neštve s nikým a ničím a jako lovec odměn brouzdá divokým západem. Alespoň do doby, než si ho pozvou do Gothamu. Někdo tu zabíjí prostitutky a místní policie je (jak už to tak bývá, pokud není komiks vyloženě o ní) bezradná. Na místě se Hex nedobrovolně dává dohromady s doktorem Amadeem Arkhamem (ano, to je ten pán co postavil blázinec, v kterém končí Batmanovi padouši), a tato nesourodá dvojka se pouští do vyšetřování na vlastní pěst. Podobné schéma má i druhý příběh, kde pro změnu pátrají po zmizelých dětech.
Hrdina v celé své zjizvené kráse


All Star Western: Pistolníci z Gothamu je solidním akčním kouskem. Děj solidně odejspá, akce střídá akci a chemie mezi hlavními postavami docela funguje –  Hex je samotář, tvrďák a neváhá dávat najevo své pohrdání celým Gothamem i svým společníkem, Arkham je pak klasický vědec, s pistolemi nemá příliš zkušenosti, ale není to vyloženě srab a kupředu ho žene smysl pro spravedlnost. Bohužel, druhý jmenovaný je v celém komiksu de facto zbytečný a pouze supluje roli vypravěče, který čtenáře seznamuje s Hexem. Do vyřešení některého z případů se nijak výrazněji nezapojí, Hexovi přicmrndává, a když v jedné scéně zjizvenej kovboj procedí něco v tom smyslu, že ať si záporák klidně doktora zastřelí, vlastně se mu nemůžeme divit. Zvlášť v případě sériového vraha šla zápletka vystavět mnohem líp, aby i Arkham přispěl svou troškou do mlejna a oba se i přes vnitřní rozdíly chtě nechtě potřebovali. Obecně mi první příběh se sériovým vrahem přišel až příliš rychle ukončený, šikovný scénárista z toho mohl udělat materiál na celou knihu. Co se už zmíněné akce, přijde mi, že westernu se v komiksu úplně nedaří – pokud zrovna nejde o barovou rvačku, většinou sledujeme nějakou přestřelku, kde vlastně vidíme buď panel jak někdo střílí, nebo panel jak je někdo zasažen. Přišlo mi to poněkud jednotvárné  a nějak mi v to chyběla potřebná dynamika.

Přestřelka, která na mě v komiksu příliš nefunguje

Kresba Pistolníků  z Gothamu naopak ke komiksu sedí. Celé je to takové pošmourné a potemnělé s důrazem na vyniknutí postavy, akorát kreslíř v akčnějších scénách příliš neřeší pozadí. Příjemným bonusem jsou pak dva kratší příběhy v závěru knihy, kde se představují jiní superhrdinové z této doby  (možná se objeví v některé z dalších knih, ale to jen hádám), a které mi přišli i o něco víc westernovější. Přeci jen, Gotham není žádná prérie.

Další věcí, na kterou koukám spíš negativně (ale která může být pro mnohé čtenáře naopak pozitivum) je neustále pomrkávání na Batmanovy fanoušky. Jako by jim scénárista říkal – kupujte to, kupujte to, on to sice není Batman, ale aspoň trochu jo. Rozvíjející Gotham je pořád temné město prolezlé korupcí a gangstery, kromě Arkhama, který by rád postavil blázinec se tu objevuje třeba i pan Cobblepot a vrcholem je, když Hex  v jeskyni pod sídlem Waynových  bojuje s obřím netopýrem. Schválně, jestli bude mít záporák, co má doma hromadu vycpaných sov, něco společnýho se Sovím tribunálem ze Snyderova Batmana…

Pistolníci z Gothamu sice nejsou komiks, po jehož dočtení vám spadne huba, ale to od nich, hádám, nikdo nečekal. Pokud chcete nenáročný akční kousek s drsňáckým hrdinou a spoustou přestřelek lehce říznutý detektivkou, nezklamou vás. Tuhle roli plní dokonale.

Hodnocení:
* * *

Žádné komentáře:

Okomentovat