úterý 3. března 2015

Tak trochu jinej Vinnetou



Když se řekne indiánská rezervace, možná se vám vybaví krásná příroda, kde posmutnělí indiáni sedí u totemů a vzpomínají na dávné časy, kdy jejich předci lovili bizony. Chyba lávky! Drogy, chlast, korupce a prostituce na každém kroku!




Tato recenze je přepisem z pořadu Komiksové bubliny 24.

Komiksem Skalpy: Země Indiánů se českým čtenářům konečně představuje jeden z nejlepších současných scénáristů a můj velký oblíbenec Jason Aaron (Wolverine, PunisherMAX, Thor). Ten do komiksového světa prorazil u Vertiga komiksem The Other Side o válce ve Vietnamu z pohledu obou stran, za který získal nominaci na Eisnera. Šéf  byl spokojenej a tak Aaron dostal zelenou na delší sérii – vznikly Skalpy, drsná kriminálka z prostředí indiánské rezervace.

Skalpy: Země indiánůnejdřív vycházely v magazínu Crew po jednotlivých sešitech, a jelikož se čtenářům líbily, dočkaly se nedávno souborného vydání. Ještě aby ne!

Indiánské rezervace patří mezi nejchudší místa USA. Bují tu kriminalita, pašují se drogy a všichni jsou neustále na mol. Rezervace mají navíc díky zákonu zvláštní postavení a nespadají pod jurisdikci jednotlivých států – funguje tu jen místní kmenová policie (která je často zkorumpovaná) a v případě velkého průseru může zakročit FBI. Uznejte sami, ideální místo na komiks. Skalpy se odehrávají v rezervaci Prérijní růže, která přesně odpovídá tomuhle popisu. Drogy, chlast a chudoba kam se člověk podívá. Všemu tady šéfuje náčelník Rudá vrána, kterej velí kmenové radě, má pod palcem místní policajty, dealuje drogy a zrovna chystá se otevřít obrovské luxusní kasino. 

Hlavním hrdinou je Dashiel Zlý kůň, plešatej indošskej drsňák, kterej nejde pro ránu daleko a nedělá mu problém vymlátit bar plnej ožralů. Dashiel strávil v Prérijní růži svoje dětství a ve třinácti letech rezervaci opustil, teď je zpátky a shodou okolností se díky Rudé vráně stává členem právě kmenové policie. Nečekejte žádného Mirka Dušína, co jde rezervaci spasit. Dashielovi je úplně u @#! a svůj bejvalej domov nesnáší. Hned v prvním sešitě tak nemá problém se svojí matkou, která vede demonstrace proti šéfovu kasinu, praštit o kapotu auta.  Jak se ale brzo ukáže, nic není jak se zdá a Zlý kůň se vrátil z konkrétního důvodu…



Skalpy jsou už od prvního sešitu nabušená jízda a naprosto mě nadchly. Prostředí rezervace je parádní a od něj se odvíjí i postavy – tady nejsou takové, co by si člověk oblíbil. Tady jsou zkrachovalý trosky, který ví, že v téhle díře zkejsnou do konce života. Krásně to jde vidět na Dashielově dětské lásce, která sice má manžela, ale roztahuje nohy před kde kým – co jinýho má tady mladá holka dělat?  Aaron obecně rád píše nejrůznější psychopaty a ve Skalpech jich má plnou knížku. Atmosféru navíc dokonale dokresluje Guerova kresba, která není nijak líbivá a pokud si komiks prolistujete v obchodě, na první pohled nejspíš příliš nezaujme. Působí hodně syrově, postavy kolikrát vypadají až hnusně. Ke komiksu sedne parádně!

Země indiánů je jako většina prvních booků hlavně seznamovačka. Dozvíte se kdo je kdo, jak to v rezervaci chodí a pár flashbacků. Do toho přidejte sem tam nějakou akci či přestřelku (to když Dashiel bojuje proti drogovým dealerům) a dialogy, kde nechybí tuny sprostých slov. O překlad se výborně postaral Štěpán Kopřiva, a pokud znáte jeho knihy, jeho styl tu jde krásně poznat.


Skalpy jsou drsným komiksem pro dospělé, který na českém trhu zoufale chyběl. Aaron může na první pohled připomínat ty nejlepší věci od Gartha Ennise, ale má svůj specifický styl. V indiánské rezervaci nuda rozhodně není a tohle je jeden z nejlepších komiksů loňského roku!

5*

Žádné komentáře:

Okomentovat