pátek 3. dubna 2015

Souvislosti k UKK Obležení

by Ondřej "Lenny" Král


59. díl Ultimátního komiksového kompletu Obležení může být pro českého čtenáře docela problém. I přes shrnutí předchozího děje tu je spousta věcí, které mu nemusí dávat smysl... a není se čemu divit. Mezi Tajnou invazí a Obležením se toho stalo hodně. Podívejme se na ty nejvíc problematické momenty.




1) Co se vlastně stalo? 
.
Po Tajné invazi se stal Norman Osborn hrdinou a miláčkem veřejnosti. Zatímco se ostatní supráci mlátili v Divočině, Osborn (a Thunderbolts) zachránil Washington a později i zastřelil královnu Skrullů. Tehdejší šéf S.H.I.E.L.D.u Tony Stark byl naopak v rejži. Skrullové počítačovým virem vyřadili všechny programy jeho společnosti (Oscorp to ustál) a ve finální bitvě byl natočen, jak prchá z boje (ve skutečnosti si šel nabít brnění), což není pro šéfa americké bezpečnosti úplně dobrá vizitka. Novým šéfem Avengers a S.H.I.E.L.D.u se tak stal právě Osborn a začalo období jménem Dark Reign (Temná vláda).


2) Osbornův Tajný spolek
.
Jak jsme mohli vidět na konci Tajné Invaze, první věc co Norman udělal bylo svolání Tajného spolku (Cabal). Šlo o největší zástupce „záporáků“ ve složení Dr. Doom, Namor, Hood, Emma Frost a Loki. Základní smysl této skupiny byl podle Osborna následující: „Vy mi nebudete v Americe dělat bordel, a když bude nějakej problém, pomůžu vám.“ Z počátku spolupráce jakžtakž fungovala (Osborn pomohl dosadit Dooma zpátky na latverský trůn nebo zajistil Hoodovi a jeho gangu útočiště, Emma začal vést Osbornovu verzi X-Menů atp.), ale brzo se začala drolit. Namor už dávno předtím spolupracoval s Dr. Doomem. Pokud si vzpomínáte na Občanskou válku, Atlanťané se do ní zapojili na straně PROTI registraci, která to projela, a našli později azyl v Latveře. Oba monarchové viděli ve Spolku hlavně možnost získat moc ve chvíli, kdy Osbornovi definitivně hrábne. Někdy v této době taky začal Namor randit s Emmou Frost. Během x-menovského eventu Utopia došlo k první zradě a Emma s Namorem se postavili proti Normanovi na stranu „hodných“ X-Menů. Jako náhrada byl do Spolku dosazen Taskmaster z programu Iniciativa… a tady někde začíná Obležení.

Pokud by vás Spolek zajímal trochu víc, sežeňte si minimálně sešit Secret Invasion: Dark Reign

Mimochodem, v českém překladu je chyba. Osborn v jedné bublině říká „Zašel [Namor] vůči mně příliš daleko. I proti Emmě Frostové.” Ve skutečnosti by tam mělo být „I Emma Frostová”.



3) Proč tam je zlej Wolverine a černej Spider-Man? Kdo je Sentry?
.
Jak už jsme si řekli, Osborn dostal na hraní Avengers. Jenže tehdejší oficiální tým s ním nechtěl mít nic společného a hrdinové typu Ms. Marvel nebo Wonder Man odešli do ilegality. Zůstal pouze Ares (protože boj je boj a je jedno, kdo velí) a Sentry. Zbylé členy se proto Norman rozhodl doplnit z týmu Thunderbolts. A protože není zrovna značka ideál, aby americké občany chránil Bullseye, namaskoval je za hrdiny. Moonstone tak přijala identitu Ms. Marvel, Venom Spider-Mana v černém kostýmu, Wolverinův syn Daken si začal hrát na fotříka a Noh-Varr na Captaina Marvela. Poslednímu jmenovanému brzo došlo, v jaké vybrané společnosti se ocitnul a tým opustil. Pokud by vás tento tým zaujal, můžete si o něm přečíst v sérii Dark Avengers. Soustředí se hlavně na Osborna, který pomalu propadá šílenství (částečně díky Lokimu, který s ním manipuluje – když v úvodní scéně Obležení mluví Osborn se svou maskou, může za to Loki) a na Sentryho. Tahle postava je docela složitá, takže to hodně zjednoduším. Marvelovský Superman se sílou tisíce sluncí má problém, protože má v hlavě svou „zlou osobnost“ Voida. Dokud byl u „hodných“ Avengers, drželi ho v šachu, Osborn v ní ovšem uviděl potenciál. Mít na své straně jednu z nejsilnějších postav Marvelu coby vraždícího maniaka není k zahození. Postupně tak dotlačil voidovskou presonu do vedení a třešničkou na dortu, po které Sentrymu definitivně hráblo, byla vražda jeho manželky.

4) Co tam dělá Nick Fury a kdo jsou ti lidi kolem něj?
.
Po událostech Tajné války skončil Nick Fury v ilegalitě. Nelenil a dal dohromady vlastní supertým (z do té doby neznámých hrdinů) jménem Secret Warriors. V akci se poprvé objevili během Tajné invaze, což měl být Furyho triumfální návrat. Bohužel, plán se úplně nevyvedl. Fury najal Deadpoola, aby infiltroval skrullskou loď a získal data potřebná k zabití jejich královny, ovšem v kritické chvíli se jich zmocnil Osborn. Nick ostrouhal a musel se opět skrývat.

5) Proč je Tony Stark v Asgardu? 
.
Po Tajné invazi byl Tony Stark v rejži a díky selhání v roli velitele se stal hledaným zločincem. Tony měl ovšem podezření, že Osborn zneužije databázi všech registrovaných hrdinů k osobnímu prospěchu – všechna klíčová data proto vymazal a díky extremisu zůstala jen v jeho hlavě. Protože má ale Osborn i telepaty (Emma Frost), rozhodl se naformátovat svoji paměť. Začala honička, kdy se Stark musel skrývat dostatečně dlouho, než se mu všechno z kebule vymaže. Norman ho nakonec přeci jen dostihnul, ale pozdě. Po krátké bitvě se chystal zasadit smrtící ránu, na scénu však dorazila média. Stark upadl do kómatu a podle nějakého zákona musel být z helizákladny převezen ke svému ošetřujícímu lékaři. Tím byl shodou okolností Donald Blake (Thor).


6) Proč tam jsou dva Capové?
.
Poté co Steve Rogers po Občanské válce zemřel jeho uniformu oblékl Bucky Barnes (Winter Soldier). Jak se později ukázalo, Steve tak docela neumřel a těsně před událostmi Obležení se vrátil na scénu. Stalo se tak v minisérii Reborn a vysvětlení je docela podivné. Zbraň, kterou ho Sharon zastřelila, byla speciálně upravená Red Skullem a "zmrazila Steva v prostoru a času". Jeho tělo tak bylo pomocí složité technologie možné kdykoli vrátit zpět. Později došlo k poškození toho přístroje a Cap si znova a znova prožíval události své minulosti. Red Skullův plán spočíval v tom, že svoje vědomí z robotického těla přenese právě do Capa a získá jeho supersilné tělo. Ten se samozřejmě nedal, po krátkodobé ztrátě kontroly se ocitl se v nějakém podivném nacistickém světě, kde Skulla porazil a triumfálně se vrátil zpět.



.
7) Co se stalo s Osbornem dál?
.
Není pravda, že by Osborn po Obležení zmizel ze scény (jak se píše v bonusech na konci). Jeho další osudy si můžete přečíst v minisérii Osborn a později v sériích Avengers/New Avengers, kde se triumfálně vrátil coby politický vězeň.

3 komentáře: