čtvrtek 15. listopadu 2012

Marvelovské jedničky - část první


Marvelovské jedničky – část první

     Letošním říjnem začala nová etapa Marvelu - přečíslování Marvel NOW!. Většina hlavních sérií začne vycházet znovu od jedničky, aby se po úspěchu marvelovských filmů chytli i nováčci. A většina dostala i nového scénáristu. Zatím je venku sedm čísel, tak se pojďme na čtyři z nich podívat trochu blíž.
Varování, článek obsahuje spoilery!




Uncanny Avengers 1

      Jako první z nových řad odstartovali Uncanny Avengers. Po Bendisovi převzal scénáristickou štafetu Rick Remender (Venom, Punisher) a jak už název napovídá, jde o to, že tým Avengers bude namixován z Avengerů a X-Menů. Přijde mi vcelku paradoxní obhajovat Marvel Now! tím, že se mají chytit noví čtenáři, když příběh navazuje na poslední event Avengers vs X-Men a ten kdo ho nečetl v tom bude míst dost bordel. První číslo je vyloženě úvod, kde se odehrává několik dějových linek a ve všech se akorát kecá. Wolverine řeční na Xavierově pohřbu, Havoc mluví s Cyclopsem ve vězení, Captain America přemlouvá Havoca k tomu, aby vedl nový tým Avengers, Scarlet Witch se pohádá s Rogue u Xavierova hrobu. A to je vše přátelé… No dobře, dojde tu i na dost mizernou „akci“ (pokud se tomu tak dá říkat), kdy se trio Cap, Thor a Havoc pustí do boje s Avalanchem. Na závěr se ještě ukáže nový tým záporáků a ukončí to vcelku slibný cliffhanger.

     Nechápu, proč vycházela zbytečná řada Avengers X-men: Consequences – kdyby se kecací kraviny jako pohřeb vyřešili tam, mohlo první číslo Uncanny Avengers nabídnout něco zajímavého a rovnou se vrhnout do akce. Takhle je to akorát velká úvodní nuda. Když to srovnám třeba s prvními čísli New, Mighty nebo Dark Avengers, vychází z toho Uncanny dost bídně. Kresba Johna Cassadaye (Astonishing X-Men) mi tu navíc moc nesedí a postavy z dálky vypadají docela divně. Hlavně že to musí mít 20 variant obálek…
1/5

Deadpool 1
       Současná politika je svinstvo, všichni jsou zkorumpovaní parchanti a celá země se řítí do prdele… Přesně tohle si myslí jeden americký nekromant (a určitě nejen on) a rozhodne se s tím něco udělat. Jeho uvažování je prosté: „Současnej bordel nevyčistí žádnej Obama nebo Romney a tak musíme povolat hrdiny naší minulosti – všechny bývalé americké prezidenty.“ A povede se mu to. Teda né tak docela... Z hrobu sice vylézá Harry S. Truman, ale jeho jediným zájmem je zničit celou zemi – a ostatní prezidenti jsou na tom podobně. Do hry vstupuje S.H.I.E.L.D., který musí pochopitelně situaci co nejdřív vyřešit. A jelikož v tisku nevypadá moc dobře, když Captain America zabíjí Trumana, je třeba najít někoho kdo není Avengers a o celou věc se dokáže diskrétně postarat. Někoho jako Deadpool. Ten přijímá a v prvním čísle si střihne duel s invalidním Franklinem Delano Rooseveltem.            
          
         Pořádná šílenost co? A taky děsná bžunda, za scénářem stojí stand-up komik Brian Posehn a Gerry Dugan. Deadpool hází hlášky jak na běžícím páse, někdy až politicky nekorektní („Staří lidé by měli být buď mrtví, nebo na Floridě“) a prezidenti zase citují dobové reálie. Všechno to krásně odsejpá a po rychlém úvodu následuje jen zběsilá akce – takhle má vypadat první číslo! Jediné co bych vytknul, je obálka. S hlavním příběhem skoro nesouvisí a od koupi mě spíš otravovala. Co tam navíc sakra dělaj ty kočky?
5/5

Iron Man 1
    A jako třetí „jedničku“ tu máme Iron Mana od Kierona Gillena (Uncanny X-Men, Thor). Tony Stark si užívá na prestižním večírku a zrovna když se chystá do akce (a tím nemyslím zachraňování světa), dostane nouzovou zprávu od doktorky Mayi Hansenové, kterou znáte, pokud jste četli u nás vydaný Extremis (je to ta doktorka, co Extremis vymyslela). Je mrtvá. A co hůř, Extremis jí byl ukraden a je mezi lidmi. Tony se okamžitě pouští do pátrání, kterého ho zavede na aukci teroristické skupiny A.I.M. Jenže stráže už jsou virem infikovány…             
                                                                                
       Iron Man je ukázkové první číslo a rozhodně nezklame ty, co znají Tonyho jen z filmů. Všechno je hezky vysvětleno, Iron Manovo brnění nám změnilo barvičky a Stark se klasicky prezentuje jako génius a playboy. V závěrečné akci se pak Iron Man ukazuje jako strašnej drsňák brněním plným technických vychytávek, patrně ve snaze vzbudit v čtenáři zvědavost na to, jaké eso vytáhne z rukávu příště. Na úvod to rozhodně není špatné, na můj vkus až moc ukecané. Zápletka s Extremisem má slibný potenciál, tak uvidíme, co z toho vyleze
3/5

All New X-Men 1
       Po prohrané válce s Avengers se Scott Summers (Cyclops) radikalizoval a zahájil mutantskou revoluci. Se svým týmem (Magneto, Emma Frost, Magik, Danger) hledá nově se objevující mutanty a verbuje je na svou stranu ve snaze udělat svět lepším. Že přitom útočí na nevinné lidi ho nijak neštve… Pokud jste měli dosud Cyclopse za blbečka, tak se mu podařilo během posledního půl roku level upnout minimálně na kreténa. Toto chování se samozřejmě vůbec nelíbí týmu X-Menů ze školy Jean Greyové (Kitty Pride, Beast, Ice Man, Storm), neboť to podkopává jejich snahy o mírumilovném soužití obou ras. Jenže co s tím? Pokud na nepřátelský tým zaútočí, bude to znamenat jen další občanskou válku a to mutantům na popularitě nepřidá. Pokud to nechají být, bude Summersův tým dál dělat bordel. Situaci kupodivu vyřeší Iceman, když si povzdechne, že kdyby tohle viděl mladej skautík Scott Summers, který hltal Xavierovo učení a byl plnej ideálů o životě v míru, byl by naprosto zděšen. A to za pokus stojí! Beast startuje stroj času a někdy v šedesátých letech se setkává s pěticí původních X-Menů. Jeho slovy „Scotte, potřebuju, abys se mnou odešel do budoucnosti a promluvil si se svým budoucím já. Potřebuju, aby ses zastavil od páchání mutantské genocidy.“ příběh končí.

     Na All New X-Men můžete krásně vidět onu výměnu scénáristů. Za scénářem stojí Brian Michael Bendis (Ultimate Spider-Man, Tajná válka), který dosud psal hlavní série Avengers a s X-Meny (krom eventu Avengers vs. X-Men) nemá žádné zkušenosti. Má to být první ze zásadnějších nových řad a týká se cesty všech pěti původních X-Menů (Angel, Ice Man, Marvel Girl, Beast a Cyclops) do budoucnosti. Slibuje střety ideálů, deziluze a nějaké zásadnější události. Jak se třeba taková Jean vyrovná s tím, že je mrtvá? Jak se s přítomností své bývalé lásky vyrovná Wolverine? Tato série má rozhodně potenciál a já Bendisovi věřím! První číslo je vyloženě uvedení do děje, a pokud jste četli třístránkové preview, víte prakticky všechno důležité. Nicméně je to uvedení nutné a na rozdíl od Uncanny se čte příjemně a nováčci by neměli mít žádný problém – je to holt Bendis. Hodnocení se zatím zdržuju.

Bez hodnocení

Žádné komentáře:

Okomentovat