úterý 12. srpna 2014

Spider-Man v ČR

Spider-Man sice může být nejpopulárnější postava Marvelu, ale u nás mu pšenka příliš nekvete. A nebo je to naopak? Má na kontě nejvíc různých pokusů o vydávání komiksů s tímto hrdinou – od roku 1991 se objevuje u různých vydavatelů pravidelně a většinou končí nezdarem. Podívejme se proto na jednotlivá vydání blíže. Do seznamu jsou zahrnuty pouze komiksy, ve kterých má Spider-Man hlavní roli, nikoli různé eventy/crossovery (viz Tajné války, Punisher III atp.).



poslední aktualizace: 22/01/2015

1. Semic Slovart – Záhadný Spider-Man (34 čísel + 1 extra), 1991-1994
Semic patřil k prvním komiksovým dobrodruhům u nás a hned v roce 1991 se tu pokoušel vydávat několik amerických sešitových řad (Conan, Transformers a mnoho jiných), dokonce v české i slovenské mutaci. Nejúspěšnější z nich byl Záhadný Spider-Man, který dosáhl 34 čísel (druhý nejúspěšnější Conan skončil osmnáctkou). Semic měl docela štěstí na výběr příběhů – vyšla tu většina zásadních kousků z osmdesátých let jako Nothing Can Stop the Juggernaut a hobgobliní sága a Peter Parker se představil v novém černém kostýmu. Série samozřejmě trpěla řadou neduhů, ať už šlo o nekvalitní překlady jmen (Kraven = Myšák, Kingpin = Srdcový král) nebo špatný lettering. Hlavním problémem ale bylo krácení příběhů (například z už zmíněného Nothing Can Stop the Juggernaut vyšla jen druhá část ze dvou, navíc značně osekaná) a občas k některým pokračování nevyšlo vůbec. Přes všechny zápory ale Spider-Man od Semicu patří k těm lepším věcem, které tu se Spideym vyšly.




2. Unicorn – The Amazing Spider-Man (6 čísel),  1997-1998
Unicorn se vydal podobnou cestou jako Semic – opět šlo o sešitovky s docela mizernou úpravou a podobně divným překladem. Samotné příběhy tentokrát byly ještě chaotičtější, – první čtyři vyšly v originále v roce 1992, poslední dva v letech 1996-1997, navíc se skákalo z hlavní řady The Amazing Spider-Man do vedlejší The Spectacular Spider-Man. Obálka každého čísla taky vypadala úplně jinak. Pokud nejste sběratelé, za zmínku stojí první dvě čísla, kde se zrodil symbiont Carnage.



3. Crew/Calibre publishing – Spider-Man (17 čísel), 1999-2001
Konečně se Spideyho chopil někdo, kdo rozumí komiksům. S vydáním od Crwe  (opět šlo o sešitovku) konečně přišel kvalitní papír, úprava i překlad... bohužel to ale nevyšlo to po stránce obsahu. Crew vsadila na tehdejší spider-manovský restart, kdy začaly od prvního čísla znovu vycházet dvě série – Amazing Spider-Man v2 a Peter Parker Spider-Man v2 v naději, že to naláká nové čtenáře. Redakce si příběhy sice vybírala (spíš se zaměřovala na vedlejší řadu Peter Parker), ale ani to nepomohlo – obecně měly docela mizernou kvalitu, neustále se crossoverovalo a série sedmnáctým číslem skončila. Mimo hlavní řadu stojí dvě čísla – jedenáctka byla dražší speciál jménem Masky  z roku 1991 od Toda McFarlana, čtrnáctka potom komiksová verze filmových X-Menů. Ani tyto pokusy ale Spideyho nezachránily.



4. Calibre publishing – Comics (4 čísla), 2001-2002
Když přestal vycházet časopis Crew, díru na trhu se snažil vyplnit časopis Comics složený z podobných příběhů (Sinister a Dexter, Sin City, Hellboy). V každém ze čtyř čísel se objevila i část příběhu Další návrat Sinister Six, což bylo o přímé pokračování předchozího sešitového Spider-Mana, který přestal vycházet. Comics čtvrtým číslem zanikl a s ním i (na delší dobu) sešitový Spidey.




5. Netopejr/Crew – Comicsové legendy (zatím 7 knih), 2002-????
V roce 2002 se Crew s Netopejrem pustili do série Comicsové legendy, ve které vydávají černobílou klasiku (X-Meni, Wolverine atp.). Spidey tu začal vycházet od čísla 50 (slavný příběh „Spider-Man No More“)  a na kontě má zatím sedm knih. Je to vlastně poprvé, co tu Spider-Man vyšel knižně a roli na tom nejspíš má i film.




6. Crew – Amazing Spider-Man (7 knih), 2003-2012
Přátelský Spider-Man ze sousedství je jedna z nejpopulárnějších postav Marvelu (a Jirky Pavlovského), tak to s ním Crew po krachu sešitové řady riskla znova. Knižně tu začala vycházet řada The Amazing Spider-Man v2 od čísla 33, kdy štafetu scénáristy převzal J. M. Straczinski. Ten hrdinu pořádně nakopnul a udělal z něj i docela dospělé čtení. Pro malý zájem čtenářů série bohužel sedmou knížkou skončila, to hlavní z ní ale vyšlo.




7. Crew -  Legendy Marvelu (2 knihy) 2006-2009
Legendy Marvelu… pokus vydávat zásadní marvelovské příběhy tak nějak krachnul a jeho roli dnes supluje UKK. Vyšly tu tak pouze dvě spider-manovské knihy – Utrpení od McFarlana a Kravenův poslední lov od DeMatteise.




7. Egmont – Velkolepý Spider-Man (hafo sešitů) 2007-2013
V roce 2007 se do Spideyho pustil Egmont a opět tu rozjel sešitovou řadu (pokud se tomu tak dá říkat). Ale bacha - tohle není originál z JůEsEj, tohle je britská verze pro děti. K časopisu za 49 Kč jste dostali hračku, komiks zabíral cca půlku čísla a zbytek tvořily hádanky a podobný blbiny. Sem tam se ale dobrej příběh našel a časopis moc hezky seznamoval děti s Marvel universem. Časopis v roce 2013 nahradil Spider-Man.




8. Egmont – Marvelova dobrodružství: Spider-Man (3 knihy) 2008-2009
Egmont a dětskej Spíďa podruhé. Tentokrát šlo o americkou sérii Marvel Adventures: Spider-Man, která cílila na mladší čtenáře a podobně vycházeli například Hulk, Fantastic Four neo Avengers. I když byla mnohem lepší než Velkolepý bratříček (šlo o čistokrevné komiksy), po třech číslech skončila.



9. Egmont - Marvel Heroes (14 sešitů) 2009-2011
Povzbuzen úspěchem Velkolepého Spideyho se Egmont vrhnul do další sešitové řady, tentokrát zaměřené na všechny marvelovské superhrdiny. V každém čísle byly dva příběhy různých hrdinů, Spidey se pochopitelně objevil jen někdy.

10. Spider-Man: Knížka na rok… (3 knihy) 2009-2011
Každý rok vydal Egmont jednu knížku, která kromě hádanek obsahuje i dva příběhy ze série Marvel Adventures: Spider-Man. Zatímco první dvě knížky mají „nové“ příběhy, třetí má obsah totožný s jedním dílem Marvelových dobrodružství. Za zmínku stojí velký formát evropských alb.



11. ABC komiksový speciál (2 sešity) 2011-2012
Časopis ABC vydal ve spolupráci s Crwí celekm 3 komiksové speciály, z nichž 2 se točily kolem Spider-Mana. V každém z nich byly (mimo jiné) dva krátké příběhy se Spideym, opět spíše cílené na mladší čtenáře/teenagery.


12. Crew2   (2 čísla) 2011
Spidey zavítal i do časáku Crew2 (konkrétně do čísel 29 a 30), i když je to takový Spider-Man bez Spider-Mana. Zatímco ve třicítce jsou dva spíše úsměvné kraťasy, číslo 29 nabízí parádní gangsterku s Kingpinem od Eduarda Rissa z řady Spider-Man's Tangled Web.



13. Egmont - Spider-Man časopis (21 sešitů) 2012-2013
Říkal jsem, že Velkolepý Spider-Man byl pro děti? Tak tohle je pro školku. Zvedla se cena a stupidní  komiks zabírá minimum prostoru časopisu. Měl jsem to dočinění s jedním číslem (jehož podrobný popisi si můžete přečíst tady) a stačilo. Sérii v roce 2013 nahradil Ultimate Spider-Man.




14. Egmont - Marvel Superheroes: Avengers (10 sešitů) 2012-2013
Po Spider-Manovi tu byla snaha znovu rozjet i Marvel Heroes. Pro novou podobu platí to, co jsem psal u Spider-Mana – minimum komiksů (které jsou stupidní), vyšší cena a důraz na hádanky.



15. Crew – Ultimate Spider-Man a spol. (18 čísel) 2012-2014
Crew to se Spider-Manem prostě nevzdala a na půli cesty mezi sešitem a knihou se rozhodla vydávat Ultimate Spider-Mana, tedy příhody Petera Parkera z alternetivního ultimátní vesmíru, který moderně a nově představuje klasické hrdiny. V každém čísle jsou dva sešity Spider-Mana a dva sešity X-Menů/FF. Pro malé prodeje série bohužel skončila.







16. Ultimátní komiksový komplet (2013-vychází)
Ultimátní komiksový komplet nabízí výběr „toho nejlepšího“ z Marvelu a logicky v něm nechybí Spider-Man. Znovu nám vyšlo několik čísel od Straczinského, Kravenův poslední lov a první book Ultimate Spider-Mana, nově potom melancholický Spider-Man: Smutek a retro Zrození Venoma. Kromě toho tu vychází i hafo týmovek, kterých se Spider-Man zúčastnil.



17. Eaglemoss Collection - Spider-Man: Hrdinové a zločinci (20 čísel) 2013-2014
Říkal jsem, jak byl egmontovský Spider-Man blbý? Tak to jsem se ještě nesetkal s Hrdiny. Časopis o 24 stranách stojí stovku!!!, dětský komiks zabírá cca ¼ časopisu a zbytek je opět vyplněn hádankami. Ke každému číslo jsou přibaleny nějaké úžasné sběratelské kartičky a docela se divím, že to krachlo až po dvaceti číslech.
Hrdinové a zločinci - adept na to nejhorší, co u nás se Spideym vyšlo

18. Egmont - Ultimate Spider-Man (sešity) 2014-současnost

Nástupce egmontovského Spider-Mana z roku 2012 vychází z nového televizního seriálu a s komiksovým ultimátním vesmírem nemá nic společného. Časopis jsem nečetl, ale hádám podobně dětský obsah.

V seriálu Spidey vede tým mladých superhrdinů (White Tiger, Power Man, Iron Fist a Nova)

A to je vše přátelé. Pokud jsem na něco zapomněl, dejte vědět.

Zdroj některých obrázků: comicsdb.cz

4 komentáře:

  1. Ultimate Spider-Man & spol. je rozhodně nejlepší Spidey, co u nás vycházel/vychází. Společně s tím od Straczinskiho, kterej ale bohužel skončil. Ultimate rozhodně doporučuju!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Mám dotaz ten ,,EXTRA ,,od Semicu opravdu vyšel? nikdy jsem ho neviděl tak proto se ptám.
    Děkuji Raven

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle Comicsdb ano. Sám jsem se s ním nesetkal. http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=1040

      Vymazat
    2. děkuji takže jsem o nic nepřišel.

      Vymazat